Pe podul care duce spre una dintre intrările în paţa Tahrir, simbolul contestărilor populare care au dus la căderea lui Mubarak după 30 de ani de putere, dansau mai mulţi tineri, arborând drapele egiptene şi oprind maşinile pentru a-i felicita pe şoferi.
La fel ca în cele peste două săptămâni de proteste, intrările în piaţă erau străjuite de tancuri.
Câţiva tineri se încălzeau în jurul unui foc improvizat, în timp ce alţii îi aplaudau pe militari, cerând continuarea “luptei” în vederea construirii unui Egipt “democratic”.
“Este sărbătoare, ne-am născut din nou”, striga Oussama Toufic Saadallah, un inginer agricol de 40 de ani. “S-a pus capăt injustiţiei! Eram în urmă faţă de alte ţări, dar acum avem o valoare în ochii străinătăţii, ai lumii arabe”, a declarat el pentru AFP, cu ochii strlucind de emoţie. “Vrem ca toţi deţinuţii politici să fie eliberaţi”, mai spune acest om, care a fost deţinut săptămâna trecută, timp de patru zile, de poliţia militară.
Anunţul demisiei lui Mubarak, 82 de ani, a intervenit în a 18-a zi a revoltei populare, în timp ce peste un milion de oameni demonstrau împotriva lui în întreg Egiptul.
Puternica armată egipteană, care a preluat acum puterea în cea mai populată ţară a lumii arabe, a asigurat că nu se va substitui voinţei poporului egiptean.
Mohamed Rida, 26 de ani, speră în formarea rapidă a unui guvern civil. “Aşteptăm un nou comunicat al armatei. Nu vrem să fim guvernaţi de militari. Dorim un guvern de coaliţie, format din oameni cu experienţă”, spune el.
Sursa: Agerpres