Precedentul guvern sprijinit de forţele armate a respins o ofertă de asistenţă financiară în valoare de trei miliarde de dolari oferită de FMI în luna iunie a anului trecut, însă între timp problemele de finanţare ale Egiptului s-au înrăutăţit, iar moneda naţională a început să fie supusă presiunilor.
"Am cerut Fondului Monetar Internaţional un pachet de sprijin în valoare de 3,2 miliarde de dolari", a declarat ministrul pentru planificare şi cooperare internaţională, Abu el-Naga. Oficialul egiptean a adăugat că delegaţia FMI va reveni la Cairo la finele acestei luni.
De la debutul protestelor de stradă în urmă cu un an, investitorii străini au evitat Egiptului, ceea ce a obligat autorităţile de la Cairo să se bazeze pe băncile locale pentru finanţare, conform Agerpres. Această situaţie a condus însă la creşterea randamentelor pentru titlurile de stat până la un nivel care potrivit economiştilor este nesustenabil.
Potrivit ministrului Abu el-Naga, deficitul bugetar preconizat pentru acest an este de 144 miliarde lire egiptene (23,58 miliarde de dolari) sau 8,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB anul trecut, potrivit estimărilor oficiale.
Fără un sprijin financiar de la FMI este puţin probabil ca Egiptul să poată beneficia de autoarele internaţionale convenite anul trecut de ţările donatoare pentru ţările din Orentul Mijlociu şi Africa de Nord. Cu toate acestea nu există o certitudine că se va ajunge la un acord. FMI insistă că orice acord cu autorităţile de la Cairo are nevoie de un sprijin politic larg, ceea ce înseamnă că va putea fi transferat în mâinile următorului guvern.