Egiptul a cumpărat recent 240.000 de tone de grâu din România

Așadar, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele Egiptului a cumpărat o cantitate de 815.000 de tone de grâu la licitaţia care a avut loc miercuri. Aceasta a fost cea mai mare cantitate cumpărată de statul egiptean în ultimul deceniu la o singură licitaţie.

Achiziţia a inclus 350.000 de tone de grâu din Franţa, 240.000 de tone de grâu din România, 175.000 de tone de grâu din Rusia şi 50.000 de tone de grâu din Bulgaria, a precizat GASC. Grâul va fi livrat în lunile august, septembrie şi octombrie 2022, conform informațiilor transmise de reuters.com

Potrivit traderilor, cel mai mic preţ oferit în cadrul licitaţiei a fost pentru grâul din România, 429,90 dolari pe tonă, inclusiv livrarea, ceea ce înseamnă o scădere de 10% faţă de cel mai mic preţ oferit la precedenta licitaţie organizată de GASC la începutul acestei luni dar cu 58% peste preţul plătit de Egipt pentru grâul românesc achiziţionat în luna iunie a anului trecut.

Achiziţia de către Egipt a unor mari cantităţi de grâu vine pe fondul recentei scăderi a cotaţiilor la grâu şi la alte materii prime, afectate de îngrijorările privind o posibilă recesiune care planează asupra pieţelor financiare. La bursa de cereale de la Chicago, cotaţia la grâu a scăzut cu peste 30% faţă de nivelul record atins imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste 70 de milioane din cei 103 de milioane de egipteni.

Seceta a distrus recoltele de grâu și porumb

În altă ordine de idei, amintim că Asociația Forța Fermierilor (AFF) a anunțat miercuri că mai multe județe din Moldova se confruntă acum cu o secetă puternică, care distruge treptat recoltele de grâu și de porumb.

Asociația Forța Fermierilor (AFF) atrage atenția decidenților politici și administrativi din România, dar și opiniei publice, în general, despre situația dramatică în care se află multe regiuni din țară din cauza secetei.

„Dorim să ne referim în cele ce urmează la regiunea Moldovei, unde lipsesc aproape complet sistemele de irigații de unde primim semnale disperate din partea membrilor noștri din filialele județene respective. În această zonă, sunt situații unde lucrurile stau mai prost decât în 2020, care a fost un an catastrofal din punct de vedere meteorologic pentru majoritatea regiunilor agricole ale țării!

Spre exemplificare, în multe ferme din Moldova, conform informațiilor primite de la membrii AFF din zonă, producțiile de grâu nu vor depăși două tone de grâu la hectar în cel mai bun caz, fiind cazuri în care vorbim și de sub o tonă la hectar. Pentru acești fermieri, aceste producții, în condițiile creșterii de costuri cu inputurile și cu carburanții înseamnă colaps financiar.