Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a decis săptămâna trecută să reintroducă o interdicţie privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei, în pofida faptului că o tentativă similară făcută la începutul anului nu a făcut decât să îngreuneze achiziţiile de grâu. La nivel internaţional, standardul acceptat este un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%.
Potrivit traderilor, cele mai recente evoluţii din portul Constanţa nu vor face decât să afecteze şi mai mult puterea de cumpărare a Autorităţii Generale pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean.
Grâul respins de inspectorii egipteni în portul Constanţa era destinat GASC. Până acum, livrările de grâu erau verificate când ajungeau în Egipt şi toate au fost achiziţionate de sectorul privat, cu excepţia unei livrări de grâu din Franţa vândută către GASC de firma Bunge şi care a fost respinsă în luna decembrie.
Traderii s-au declarat îngrijoraţi de respingerea livrării de grâu provenit din România. "Este o catastrofă. În acest moment avem cu toţii probleme la porturile de origine. Există o problemă cu grâul rusesc la Novorossiysk precum şi cu o altă livrare din România", a explicat un trader de la Cairo.
"Acesta va fi un dezastru pentru traderii care au vândut cu condiţia că vor furniza grâu cu un conţinut acceptat de cornul secarei. Există multă îngrijorare pe piaţă. Traderii care încearcă să furnizeze grâu pe baza contractelor semnate cu un anumit conţinut de cornul secarei se confruntă cu riscul ca livrările lor să fie respinse, ceea ce le va provoca pierderi financiare semnificative. Mă îndoiesc că Egiptul va putea să importe mai cantităţi de grâu având în vedere confuzia care există în prezent", a declarat un trader german.
Egiptul a mai introdus odată în cursul acestui an o interdicţie similară privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei. În luna iulie însă, Egiptul a decis să renunţe la această interdicţie şi să accepte grâu cu un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, după ce furnizorii au insistat că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.
SURSA: Agerpres