Egiptul cumpără grău rusesc
Egiptul a cumpărat aproape jumătate de milion de tone de grâu rusesc. Totul a avut loc în cadrul unei tranzacții private. Entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean a reușit să obțină prețuri mai mici.
Amintim că Egiptul este unul dintre ce mai mari importatori de grâu. Anul acesta, țara a început să ia în calcul achizițiile directe, în ciuda licitațiilor. Schimbarea are loc în contextul războiului din Ucraina. Conflictul armat i-a perturbat achizițiile.
Vineri, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC) a achiziționat 480.000 de tone de grâu rusesc de la Solaris, potrivit comercianților. Achiziția a fost făcută la un preț aproximativ de 270 de dolari pe tonă, inclusiv costurile de transport (C&F).
Traderii sugerează că se așteaptă ca acest preț să fie sub limita informală stabilită de guvernul rus pentru a gestiona prețurile la grâu pe piața internă. Deși plafonul de preț nu este obligatoriu, furnizorii aderă la orientările Ministerului Agriculturii de la Moscova.
Oferte la plafonul de 270 de dolari
În timpul recentei licitații GASC, toți furnizorii ruși au prezentat oferte la prețul maxim FOB (Free-On-Board) de 270 de dolari/tonă, în timp ce tarifele C&F (preț și transport) au variat între 286,25 și 291 de dolari/tonă.
Traderii indică faptul că această situație a avut un impact asupra competitivității grâului rusesc.
Potrivit traderilor, în timpul licitației de săptămâna precedentă, autoritatea egipteană a achiziționat 120.000 de tone de grâu din România . De asemenea, a achiziționat și alte 120.000 de tone de grâu din Franța.
Egiptul, tulburat de războiul din Ucraina
După tulburările provocate de războiul din Ucraina, Egiptul se confruntă cu o criză monetară care a avut un impact profund asupra economiei sale.
Această situație este cu atât mai dificilă cu cât peste 70 de milioane din cei 103 milioane de locuitori ai Egiptului se bazează pe programul guvernamental de subvenționare a pâinii.
Ca răspuns la aceste provocări, Ministerul egiptean al Aprovizionării a inițiat anul trecut o strategie de achiziționare directă a grâului de la furnizori.
Această abordare urmărește să asigure prețuri mai favorabile în perioadele de incertitudine.