Decizia autorităţilor egiptene de a refuza un transport de grâu provenit din Franţa din cauza conţinutului de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale) ridică semne de întrebare cu privire la modul în care traderii vor putea aproviziona cel mai mare cumpărător mondial de grâu, potrivit Bloomberg.
Nava Amira care transporta grâul livrat de Bunge Ltd. a părăsit portul francez Dunkirk în data de 10 decembrie şi aşteaptă să intre în portul egiptean Damietta încă din data de 21 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Egipt, Eid Hawash, a precizat că nava franceză a fost oprită deoarece nu a respectat cerinţele de calitate privind un conţinut zero de cornul secarei.
Acest subiect provoacă confuzie în rândul traderilor având în vedere că Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, acceptă un conţinut de cornul secarei de 0,05% iar traderii susţin că este imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.
”Un conţinut zero nu există. Dacă vor să înceteze să mai mănânce pâine atunci să ceară un conţinut zero”, a declarat Stephane Bernhard de la firma de trading cu cereale InVivo. Firma de consultanţă Agritel estimează şi ea că dacă Egiptul va insista pentru un conţinut zero de cornul secarei, unii exportatori ar putea să nu mai participe la licitaţiile organizate de GASC. Autoritatea a anunţat săptămâna trecută că are suficiente rezerve de grâu până în luna mai. De la începutul anului fiscal 2015/2016, Egiptul a achiziţionat peste trei milioane de tone de grâu, printre principalii furnizori numărându-se şi România. (Sursa: Agerpres)