Egiptul încearcă să obţină un credit de la FMI pentru a evita o criză a balanţei de plăţi, însă obţinerea ajutorului Fondului va implica măsuri dure de austeritate, care cel mai probabil vor declanşa proteste din partea populaţiei. În 21 martie, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a revizuit în scădere ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Egiptului, de la ‘B3’ la ‘Caa1’. Perspectiva atribuită ratingului este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea fi retrogradat din nou calificativul atribuit Egiptului.
Moody’s a explicat că retrogradarea Egiptului vine ca urmare a turbulenţelor politice care au afectat semnificativ economia ţării, a deteriorării serviciului de plăţi externe, a sporirii vulnerabilităţilor economice şi politice şi a creşterii riscului de intrare în incapacitate de plată. De asemenea agenţia este îngrijorată de lipsa predictabilităţii politicilor economice şi fiscale şi a temerilor privind incapacitatea guvernului de a asigura sprijin financiar de la FMI. Agenţia ar putea revizui în creştere calificativul Egiptului dacă se va implementa cu succes un program de reformă economică şi fiscală sprijinit de FMI, prin care se vor atenua considerabil presiunile asupra finanţelor guvernului şi vor sprijini serviciul de plăţi externe. De asemenea, Moody’s va ţine cont de îmbunătăţirea stabilităţii politice şi a încetării turbulenţelor politice.
Cu o economie slăbită după doi ani de tensiuni politice, Egiptul este presat să reducă subvenţiile responsabile pentru un sfert din cheltuielile statului. Cea mai mare parte a acestor subvenţii sunt pentru combustibili, mai degrabă decât pentru alimente, iar guvernul egiptean a anunţat deja că, începând din luna iulie, va introduce cartele electronice pentru combustibilii subvenţionaţi.
În luna noiembrie a anului trecut, autorităţile de la Cairo au ajuns la un acord preliminar cu FMI pentru un împrumut de 4,8 miliarde de dolari, însă ratificarea acordului a fost suspendată din cauza instabilităţii politice interne.
Economia egipteană trece printr-o perioadă de criză de la căderea lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011, instabilitatea politică ducând la o scădere a veniturilor din turism şi a investiţiilor străine.
Sursa: Agerpres