Ministrul egiptean al Aprovizionării, Khaled Hanafi, a anunţat joi că termenul limită până la care Egiptul va accepta şi grâu cu un nivel ridicat de umiditate în cadrul licitaţiilor guvernamentale de achiziţie de grâu a fost prelungit pentru încă un an, transmite Reuters.
Conform calendarului actual, această excepţie urma să fie eliminată la finele lunii august 2015. Khaled Hanafi a precizat că a fost luată decizia prelungirii pentru a se asigura că Egiptul are mai multe surse din care să importe grâu.
În urmă cu un an, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a început să accepte şi grâu cu un nivel ridicat de umiditate, după ce anterior a impus o limită de 13%, în condiţiile în care Franţa, unul din cei mai importanţi furnizori de grâu ai Egiptului, a avut probleme în a respecta limita impusă anterior de GASC.
'Cererea referitoare la prelungirea acestei excepţii a venit din partea franceză', a declarat Francois Gatel, director la grupul de lobby France Export Cereales.
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a acceptat şi grâu din Franţa cu un nivel de umiditate de până la 13,5% la licitaţiile guvernamentale însă traderii trebuiau să plătească o penalizare. Un nivel de umiditate mai mare poate afecta cantitatea de făină produsă.
În pofida anunţului făcut de Ministrul egiptean al Aprovizionării, GASC a lansat miercuri o licitaţie internaţională pentru achiziţia de grâu cu livrare în perioada 1-10 octombrie, precizând că va accepta numai oferte cu un nivel de umiditate de maxim 13%. Şi la precedentele două licitaţii internaţionale GASC a acceptat numai grâu cu un nivel de umiditate de maxim 13%.
Egiptul are o influenţă mare pe piaţa globală a grâului în care importă anual 10 milioane tone de grâu, cantitate împărţită în mod egal între GASC şi importatorii privaţi. Egiptul cumpără în mod frecvent grâu din România. În total, GASC a cumpărat în acest sezon o cantitate de aproximativ 1,20 milioane tone de grâu din România.
SURSA: Agerpres