Inundațiile, temperaturile în creștere în zonele locuite, poluarea aerului sunt printre principalele consecințe ale urbanizării în creștere a orașelor noastre. Natura poate oferi soluții capabile să armonizeze modernitatea și respectul pentru mediu.
Modernitate și respect pentru mediu
Prin urmare, tot mai multe orașe europene aplică soluții inspirate din natură pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice și a riscului de inundații.
Eindhoven, alături de Tampere și Genova, este unul dintre orașele de frunte ale proiectului european UNaLab. Experiențele lor sunt transferate în alte șapte orașe: Stavanger, Praga, Castellon, Cannes, Basaksehir, Hong Kong și Buenos Aires.
Catalogul soluțiilor naturale oferă opțiuni pentru diferite probleme. La Eindhoven, un centru cu 230.000 de locuitori, se acordă atenție creșterii temperaturii și gestionării resurselor de apă, se arată în publicația italiană Euronews.
Rik Thijs, consilier pentru climă, energie, spațiul public și zonele verzi ale municipalității, face un rezumat al problemelor critice: „Eindhoven are în centru multe suprafețe pavate și clădiri. Stresul termic este o problemă mare, iar anul trecut Eindhoven, cu 41 de grade, a stabilit recordul celui mai călduros oraș din Olanda. Iar în zile precum cea de astăzi, când plouă, străzile noastre se inundă. Și aceasta este o problemă foarte mare pentru noi”.
Mărirea suprafețele verzi pentru a îmbunătăți calitatea vieții
Străzile asfaltate eliberează rapid căldura în mediul înconjurător și nu absorb apa. De aici și alegerea de a mări suprafețele verzi, aducându-le și pe cursurile de apă sub formă de grădini plutitoare. Aceste soluții s-au dovedit a avea un cost de întreţinere minor şi a fi mai ușor de gestionat.
Managerul proiectului Smart Cities, Luuk Postmes, subliniază validitatea așa-numitelor soluții bazate pe natură: „Am constatat că soluțiile bazate pe natură funcționează bine, deoarece îmbunătățesc capacitatea de viață a orașului. iar noi obținem mai multe avantaje din acesta. Orașul este de obicei o zonă foarte asfaltată și, datorită soluțiilor bazate pe natură, devine mai ecologic. Iar verdele este mai ieftin decât zona pavată, din punctul de vedere al întreținerii”.
O altă acțiune importantă vizează prevenirea formării așa-numitelor rezerve de căldură în orașe. În timpul valurilor de căldură din Olanda, numărul morților a crescut cu 12%.
Străzile și clădirile captează și reflectă radiațiile solare, contribuind la creșterea temperaturii. Aplicând acest principiu, municipalitatea din Eindhoven a transformat recent o piață centrală într-o micro oază verde.
Delia Mitcan, coordonatorul proiectului Smart Cities, explică cum a fost posibil: „Trebuie să vă imaginați acest pătrat complet asfaltat. Iarba care a fost plantată aici are scopul de a stimula biodiversitatea, de a crea o situație mai viabilă pentru cetățeni. Și, de asemenea, putem folosi apa de ploaie într-un mod mai inovator și inteligent.
Construită deasupra unei parcări subterane, această grădină are un sistem de stocare a apei care colectează ploaia și o reutilizează pentru a uda plantele. Zonele verzi precum aceasta au multiple avantaje, nu în ultimul rând acela de a oferi locuitorilor din cartier un mic plămân natural.
Statisticile spun că în Olanda emisiile poluante care provin de la autoturisme provoacă mai multe decese decât accidentele rutiere. Datorită capacității mai mari de absorbție a particulelor fine, spațiile verzi vor contribui la îmbunătățirea parametrilor importanți, precum calitatea aerului.