EIOPA cere FSC să își schimbe normele
Conform unui comunicat emis pe 13 ianuarie 2025 de EIOPA, instituția a recomandat autorității de supraveghere să își revizuiască procesele de supraveghere referitoare la evaluarea poziției de solvabilitate a (re)asigurătorilor.
În comunicatul EIOPA nu sunt menționate explicit Eurohold, Euroins sau EIG Re, însă situația intervine după scandalul legat de transferul activelor Euroins din România în Bulgaria, realizat printr-o reasigurare internă în cadrul grupului Eurohold, prin intermediul companiei EIG Re.
„EIOPA emite prezenta recomandare ca urmare a revizuirii de către FSC a simulării solvabilității unei întreprinderi de reasigurare bulgare. În opinia EIOPA, revizuirea a fost prea superficială și nu a reflectat diligența necesară așteptată din partea unei autorități de supraveghere atunci când verifică solvabilitatea unei entități supravegheate, proporțional cu natura, amploarea și complexitatea situației”, a transmis instituția.
Astfel, EIOPA a îndemnat FSC să își revizuiască procesul de supraveghere, în special în ceea ce privește verificarea solvabilității întreprinderilor și grupurilor. Instituția a subliniat importanța unei abordări prospectivă și bazată pe riscuri, care să fie proporțională cu natura, amploarea și complexitatea întreprinderii, pentru a asigura respectarea continuă a cerințelor de reglementare privind solvabilitatea de către întreprinderile de (re)asigurare aflate sub supravegherea sa.
Euroins a transferat în Bulgaria active de peste 1,6 miliarde de lei
În urmă cu doi ani, Libertatea a publicat o anchetă detaliată în care se arăta că Euroins România a transferat active în valoare de 1,6 miliarde de lei în Bulgaria, cu puțin timp înainte ca compania să își piardă licența din cauza problemelor financiare. Conform investigației, în loc să aducă fonduri pentru a acoperi deficitul financiar, Euroins a încheiat un contract de reasigurare cu o firmă din cadrul grupului Eurohold, EIG Re.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a fost informată despre contract la acel moment, iar astfel, toate activele au fost transferate în Bulgaria, lăsând Euroins într-o stare financiară precară, fără fonduri.
Contractul de reasigurare prevedea o clauză conform căreia firma bulgară urma să păstreze toate activele, banii și acțiunile deținute de Euroins la alte companii, în cazul în care autoritățile din România îi retrăgeau licența. Astfel, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras licența Euroins în martie 2023, grupul Eurohold a preluat activele subsidiarei din România.
Ulterior, Eurohold a decis să elimine compania EIG Re din portofoliul său, încercând să își reducă expunerea financiară. Între timp, lichidatorul judiciar al Euroins a intentat un proces împotriva grupului bulgar, solicitând recuperarea fondurilor transferate în Bulgaria prin intermediul contractului de reasigurare.