Vladimir Putin și-ar fi ales succesorul

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a emis luni un decret prin care îl promovează pe Aleksei Diumin, fostul său gardă de corp, la rangul de membru al influentului Consiliu de Securitate al țării.

În afară de Diumin, decretul prezidențial anunță alți trei noi membri în Consiliul de Securitate, al cărui secretar este fostul ministru al apărării, Serghei Șoigu, iar Dmitri Medvedev, fost premier și președinte, ocupă funcția de vicepreședinte. Aceștia sunt doi dintre cei mai de încredere aliați ai lui Vladimir Putin.

În luna mai, Putin l-a numit pe Diumin, în vârstă de 52 de ani, în funcția de secretar al Consiliului de Stat consultativ, ceea ce a alimentat și mai mult speculațiile că l-ar putea pregăti pentru a-i deveni succesor.

Conform decretului prezidențial, Consiliul de Securitate îi include acum pe consilierul prezidențial Aleksei Diumin, pe prim-viceprim-ministrul Denis Manturov, pe șefa Agenției Federale Medicale și Biologice din Rusia, Veronika Skvorțova, precum și pe șeful Direcției principale pentru programe speciale ale președintelui rus, Aleksandr Lineț, notează Reuters.

Prin același decret, Putin l-a exclus din Consiliul de Securitate al Federației Ruse pe Vladimir Iakușev, emisarul prezidențial pentru regiunea Urali.

Peste 130.000 de tineri ruși, chemați pentru stagiul militar obligatoriu

Tot luni, Vladimir Putin a semnat un nou decret de mobilizare, prin care peste 133.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani sunt convocați pentru stagiul militar obligatoriu. Autoritățile afirmă că acești tineri nu vor fi implicați în luptele din Ucraina, însă rămâne de văzut dacă această situație se va schimba pe parcurs.

Decretul include, de asemenea, prevederi pentru eliberarea militarilor care și-au finalizat stagiul. Prima serie de încorporări din acest an a avut loc între 1 aprilie și 15 iulie, timp în care au fost recrutați aproximativ 150.000 de tineri.

Spre deosebire de seriile anterioare, în care vârsta maximă pentru încorporare era de 27 de ani, noul decret extinde această limită până la 30 de ani. Această modificare face parte dintr-o serie de măsuri menite să crească numărul efectivelor militare, având loc în contextul conflictului din Ucraina.

Contraamiralul Vladímir Ţimlianski, care se ocupă cu organizarea și mobilizarea armatei ruse, a afirmat că noii recruți nu vor fi desfășurați în conflictul din Ucraina. Mai multe puteți citi aici.