Adrian Năstase a scris pe blogul său o opinie cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale și la candidații pe care i-ar putea avea România în acest moment.
Adrian Năstase: Dacă alegătorii ar fi fost mai bine informați, opțiunile lor ar fi fost diferite
„Mai sunt doi ani până la alegerile prezidențiale. Chiar dacă acum se discuta prioritar despre unele chestiuni ce țîn de viață de zi de zi, chestiunea alegerii unui viitor președinte al țării ar trebui să preocupe nu doar sub formă unor liste superficiale de candidați. Mulți vor spune din nou, după alegeri, „alegătorii au întotdeauna dreptate”. Am văzut însă că și în cazul lui Băsescu dar și al lui Iohannis, alegătorii, la finalul mandatelor, „s-au răzgândit”.
Cel puțin așa spun sondajele. Înclin să cred că dacă alegătorii ar fi fost mai bine informați, opțiunile lor ar fi fost diferite. Îmi aduc aminte că înainte de alegerile din 2014 am scris un editorial în care subliniam că, în opinia mea, Iohannis – pe care mulți îl preferau pentru că este neamț – este, în realitate, mai balcanic decât noi toți. Și aminteam faptul că după ce PSD a avut o înțelegere politică cu FDG-ul lui Iohannis, după ce l-am sprijinit pe primarul Iohannis să obțină desemnarea pentru Sibiu drept capitală culturală, după ce a participat la ședințe de guvern pentru a obține finanțarea unor importante proiecte de infrastructură pentru Sibiu, pe ultima sută de metri, a anunțat – probabil sub comandă externă – că-l va susține în alegerile prezidențiale din 2004 pe Băsescu. Nu vreau să amintesc felul în care acesta s-a purtat ulterior cu Băsescu, sau cu Crin Antonescu, sau cu Orban.”, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.
Adrian Năstase, laude la adresa lui Mircea Geoană
Fostul premier a avut doar cuvinte de laudă la adresa celui mai recent discurs al lui Mircea Geoană, despre care spune că a fost „un discurs de candidat la prezidențiale.”
„Pentru că alegătorii să nu mai regrete alegerile lor, este important și ce candidați oferă partidele pentru prezidențiale. Uneori, ele propun doar iepurași pentru a permite alegerea/realegerea unui alt candidat. Alteori, cred că cel ce va fi ales va fi doar o marionetă pentru anumite grupuri de interese sau consideră că un pact de „coabitare” va oferi mai multe avantaje. Analiză alegerii președinților României de după 1991 (dată adoptării Constituției) ne poate oferi, desigur, multe concluzii.
Zilele trecute, am citit discursul lui Mircea Geoană la o conferință organizată de ASE despre viitorul Europei. Un discurs amplu, bine organizat, cu viziune. Unii spun că este un discurs de candidat la prezidențiale. Poate… dar, din păcate, de ani de zile nu am mai citit un astfel de mesaj articulat – criticabil poate sub anumite unghiuri – în zona PSD. Eu cred că oamenii au nevoie nu doar de soluții punctuale ci și de lideri care să le arate direcția.”, a mai spus Adrian Năstase, reproducând integral pe blogul său discursul lui Mircea Geoană din fața studenților de la ASE.