Serghei Şoigu este ministrul rus al Apărării, considerat de mulţi direct responsabil pentru invazia din Ucraina, alături de Vladimir Putin. Care este povestea din spatele acestui personaj?
Războiul din Ucraina se află în cea de-a noua zi, iar pierderile de vieţi omeneşti, fie că este vorba despre militarii ambelor părţi sau civilii ucraineni, cresc de la o zi la alta.
Rusia nu abandonează până nu-şi atinge obiectivele, afirmă ministrul rus al Apărării
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua „operaţiunea militară specială” în Ucraina până când „se vor atinge obiectivele stabilite”.
Vorbind la o reuniune a șefilor militari ai Rusiei de marți la Moscova, Șoigu a insistat că scopul „operațiunii militare speciale” este de a „proteja Federația Rusă de amenințarea militară reprezentată de țările occidentale”.
El a acuzat Occidentul că orchestrează rezistența ucraineană împotriva Rusiei și a susținut că trupele ruse vor lua măsurile de precauție necesare pentru a nu dăuna civililor.
„Subliniez că loviturile se desfășoară numai asupra instalațiilor militare și exclusiv cu arme de înaltă precizie”, a spus el, în ciuda dovezilor copleșitoare care arată contrariul.
Ascensiunea lui Serghei Şoigu
Originar din regiunea Tuva din Rusia, Șoigu a ajuns la Moscova în preajma destrămării Uniunii Sovietice, devenind ministrul situațiilor de urgență.
În anii 1990 și 2000, el și-a câștigat o reputație solidă pentru că a vizita locurile dezastrelor naturale și a bombardamentelor teroriste și a vorbit unu-la-unu cu civilii, ceea ce i-a câștigat popularitate națională, potrivit Foreign Affairs.
Şoigu deţine distincţia de a fi unul dintre puţinii oameni din guvernul rus care a ocupat o poziţie de conducere de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, a declarat un expert militar rus pentru Fox News, dr. Dmitri Gorenburg. „Dacă te uiți la cine a fost în funcții de ministru în 1999 și mai există acum, există doar două nume: unul este Șoigu, celălalt este Putin”, a spus Gorenburg.
În ciuda faptului că nu are experiență militară sau experiență de luptă, Vladimir Putin l-a ales pe Șoigu pentru a fi ministrul Apărării în 2012.
La acea vreme, armata Rusiei trecea printr-o transformare a capacităţilor sale de luptă. În ciuda unei victorii rapide în războiul ruso-georgian din 2008, planificatorii militari și-au dat seama că sunt extrem de necesare îmbunătățiri dacă vor să se confrunte vreodată cu un adversar mai formidabil precum SUA sau NATO.
„Din punct de vedere tactic, a fost un eșec. Comanda și controlul au fost un dezastru. Nu au putut lovi ținte mobile”, a declarat fostul ofițer de informații din SUA, născut în Rusia, Rebekah Koffler, pentru Fox News.
Șoigu, văzut ca o persoană care respectă tradiţiile militare, dar poate îmbrăţişa şi inovaţia
„Și așa, la ordinele lui Putin, armata urma să fie transformată și modernizată atât din punct de vedere al armamentului, al pregătirii, cât și din punct de vedere al doctrinei”.
Șoigu l-a înlocuit pe Anatoly Serdyukov, un bărbat care, de asemenea, nu avea experiență militară și, potrivit lui Gorenburg, a răvășit mentalitatea militară până la cel mai înalt nivel pentru că nu a respectat modul lor tradițional de a face lucrurile.
Între timp, Șoigu a fost văzut ca un om cu o mare abilitate organizatorică care ar respecta tradițiile militare, dar va îmbrățișa inovația. Fiind tuvan din punct de vedere etnic, el a avut, de asemenea, puține șanse să fie acceptat vreodată ca președinte în Rusia.
„Înseamnă că nu îl amenință pe Putin personal sau pe celălalt locotenent al său… Acesta este întotdeauna lucrul de care se tem autocrații”, a remarcat Gorenburg. „A fost destul de eficient. Și a știut să joace rolul generalilor pentru a-i face să simtă că i-a înțeles și le-a respectat tradițiile și așa mai departe, cât mai putea să continue”.
În săptămâna premergătoare invaziei Ucrainei de către Rusia, Șoigu a supravegheat exercițiile militare din vestul Belarusului, a raportat Reuters. El a fost fotografiat cu omologul său din Belarus și cu alți oficiali militari la unitatea militară Brest, din vestul Belarusului.
Departamentul de Trezorerie al SUA l-a inclus săptămâna trecută pe Șoigu și pe generalul de armată Valery Gerasimov în ultima sa rundă de sancțiuni, spunând că amândoi sunt „direct responsabili pentru continuarea invaziei Ucrainei”.