Președintele rus Vladimir Putin a declarat că le-a propus luptătorilor Grupului Wagner ca un mercenar senior cunoscut sub numele de „Sedoi”, care înseamnă „păr cărunt” în limba rusă, să-i conducă în locul lui Evgheni Prigojin.
Cine este, de fapt, Sedoi?
„Sedoi” este numele de război al lui Andrei Troshev, un comandant senior al grupului Wagner, potrivit documentelor de sancționare ale Uniunii Europene, documentelor oficiale franceze, surselor care au cunoștință de acest personaj și rapoartelor mass-media ruse, transmite Reuters.
Trezoreria Franței descrie indicativul de apel al lui Troshev ca fiind „Siedoi”.
Printre asociații săi se numără Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale ale serviciilor de informații militare GRU și fondator al Wagner, a precizat UE.
Canalele pro-Wagner de pe Telegram au afirmat în repetate rânduri că Troshev este cunoscut sub indicativul „Sedoi” și că este unul dintre cei mai importanți comandanți ai Wagner.
Ziarul Kommersant l-a citat pe Vladimir Putin spunând că „Sedoi” ar fi fost adevăratul comandant al lui Wagner.
Uniunea Europeană l-a descris ca fiind „director executiv (șef de personal) al Grupului Wagner” într-un document din 2021, în care se spune, de asemenea, că a fost membru fondator al grupului.
„Andrei Troshev este direct implicat în operațiunile militare ale Grupului Wagner în Siria”, a precizat UE. „S-a implicat în special în zona Deir al-Zor. Ca atare, el aduce o contribuție crucială la efortul de război al (președintelui sirian) Bashar al-Assad și, prin urmare, sprijină și beneficiază de pe urma regimului sirian”, mai spune documentul respectiv.
De asemenea, Marea Britanie l-a descris în documentele privind sancțiunile împotriva Siriei ca fiind directorul executiv al Wagner.
A primit cea mai înaltă medalie a Rusiei
Troshev s-a născut la Leningrad, numele din perioada sovietică al orașului Sankt Petersburg, la 5 aprilie 1962, potrivit unor surse rusești. Documentele de sancționare occidentale menționează data nașterii sale ca fiind 5 aprilie 1953, însă nu este clar de ce există această neconcordanță.
El a luptat în Afganistan în timpul războiului Uniunii Sovietice în această țară care a durat zece ani. După căderea Uniunii Sovietice, a servit în Caucazul de Nord în armata rusă și apoi în SOBR, o unitate de forțe speciale de reacție rapidă a Ministerului rus de Interne, fiind comandantul acestei unități.
Pentru serviciul său în Afganistan, Troshev a fost decorat de două ori cu Ordinul Steaua Roșie. De asemenea, el a primit cea mai înaltă medalie a Rusiei, Erou al Rusiei, în 2016, pentru asaltul de la Palmira din Siria împotriva militanților Statului Islamic.
O fotografie apărută în 2017 în presa rusă, care ar data din 2016, îl arată pe Vladimir Putin alături de Troshev, Utkin și alții. Ambii bărbați poartă mai multe medalii.