„Când salariul minim e de 120 de euro, iar un kilogram de pui costă aproape 5, când facturile la electricitate şi gaz depăşesc cuantumul pensiei a milioane de oameni şi când pentru a fi operat la timp trebuie să dai şpagă, a merge mai departe cere multă imaginaţie”, îşi justifică trimişii speciali ai lui „El Mundo” viziunea asupra României lui 2009, ca şi titlul materialului filmat la Bucureşti în această vară.

Scăpată de comunism acum 20 de ani, „România se zbate între dezvoltarea impulsionată de intrarea în Uniunea Europeană şi anchilozarea provocată de corupţie şi de lacunele constituţionale”. „Mulţi români vorbesc despre aderarea la UE cu multă melancolie. (…) Avantajele se lasă însă aşteptate”, constată Amanda Figueras şi Mario Viciosa, autorii articolului. Moratoriul impus liberei circulaţii a forţei de muncă pentru români şi absorbţia slabă a fondurilor comunitare sunt enumerate printre motivele care au tăiat entuziasmul post-aderare.

Criza a lovit puternic România, care a fost a treia ţară comunitară – după Ungaria şi Letonia – care a solicitat ajutorul financiar al organismelor internaţionale, mai notează „El Mundo”.