Preşedintele Generalitat în funcţie, Artur Mas, a anunţat în prima zi de dezbatere pentru învestitură, că marele său obiectiv pentru următoarea legislatură va fi să doteze Catalonia cu "structuri ale unui stat propriu" care ar trebui să fie pregătite pentru 2014, anul în care este prevăzută organizarea consultării pe tema independenţei, stabilită cu ERC (Stânga Republicană Catalană).
Pe durata discursului său, Mas a accentuat că noul Guvern pe care-l va conduce aspiră la construirea scheletului unui stat propriu, cu elemente care în prezent, se află în mâinile Guvernului central.
Printre altele, Mas a enumerat esenţa structurii menţionate: de la un Minister de Finanţe catalan "care să gestioneze toate impozitele care se generează aici", până la crearea unei bănci publice şi naţionale, prin reconversia Institutului Catalan de Finanţe (ICF). În plus, doreşte să doteze forţele poliţieneşti de la Mossos d’Esquadra cu competenţele care le lipsesc în acest moment pentru a fi o "poliţie integrală", dar doreşte să redacteze şi o lege a funcţiei publice catalane.
Această strategie va servi pentru a pune în practică o Catalonia independentă care se va naşte din consultarea pe tema separării de Spania, pe care CiU (Convergenţă şi Uniune) a convenit-o cu ERC pentru 2014, în schimbul învestiturii lui Mas şi garantarea unui Guvern stabil.
Conştient că în prezent, nu există un cadru legal care să stipuleze consultarea amintită, Mas a făcut un apel pentru a lucra la construirea sa "prin dialog" între forţele politice catalane şi Guvern.
Artur Mas a mai admis că aceasta se anunţă a fi "legislatura cea mai dificilă şi pasională de la recuperarea democraţiei", deşi şi-a manifestat încrederea în posibilitatea de o duce la îndeplinire până în 2016 -, şi a semnalat că acordul dintre CiU şi ERC nu este limitat la ambele partide, ci este deschis la restul formaţiunilor care-şi pot aduce contribuţiile proprii.
În încheiere, Mas a concluzionat că asumarea preşedinţiei Generalitat implică "un act de slujire cu litere mari" şi a amintit că la fel ca marinari, nu se teme, dar că "situaţia ţării îi inspiră respect". "Ştiu că barca nu este în cele mai bune condiţii, dar mai ştiu că beneficiază de un echipaj bun care-i va da siguranţă".
SURSA: EL MUNDO, RADOR