Concluzia trimisului special al spaniolilor de la „El Pais”, care a bătut România din Mureş până la Giurgiu şi de la Bucureşti până la Vaslui, e cât se poate de realistă: România e, la capătul a două decenii de tranziţie spre capitalism, o ţară „coruptă, fără bani şi fără guvern”. Cotidianul naţional spaniol „El Pais” l-a trimis în România pe Raul Sanchez Costa pentru a lua pulsul unei ţări aflate în plină frământare economică
Concluzia trimisului special al spaniolilor de la „El Pais”, care a bătut România din Mureş până la Giurgiu şi de la Bucureşti până la Vaslui, e cât se poate de realistă: România e, la capătul a două decenii de tranziţie spre capitalism, o ţară „coruptă, fără bani şi fără guvern”.
Cotidianul naţional spaniol „El Pais” l-a trimis în România pe Raul Sanchez Costa pentru a lua pulsul unei ţări aflate în plină frământare economică şi politică, la 20 de ani de la căderea comunismului.
Săli de clasă aflate la etajul unor „private” duhnind a tutun prost şi băuturi ieftine, la Iernut, Şcoli confruntate cu perspectiva unei ierni fără încâlzire din pricina datoriilor acumulate în ultima vreme la Vaslui, spitale care îşi trimit pacienţii să-şi cumpere pe banii lor medicamentele de care depinde vindecarea lor, la Giurgiu.
Tabloul sărăciei şi lipsei de organizare din „România profundă” este completat de criza politică de la Bucureşti. „El Pais” notează cu o acribie deloc lipsită de stupoare episoadele neverosimile ale meciului politicianist care a pus pe planul al doilea criza economică profundă în care s-a scufundat România. Ieşirea PSD de la guvernare, căderea Cabinetului Boc 2, eşecul proiectului Croitoru şi „ignorarea absolută” a lui „Klaus Johannis, favoritul majorităţii politice şi, conform sondajelor, şi a cetăţenilor” de către preşedintele Traian Băsescu. „România rămâne în incertitudine şi aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale, fapt care nu face decât să înrăutăţească situaţia”, concluzionează Raul Sanchez Costa, care citează în articolul său nume precum Theodor Solojan, Ilie Şerbănescu şi Victor Alistar.
Corupţia este văzută de cotidianul spaniol drept „principalul rău endemic al României”. „Fenomenul mitei obstrucţionează o dezvoltare economică sustenabilă”, notează „El Pais”, care critica şi politizarea sistemului public. „Legislaţia achiziţiilor publice a fost schimbată de cinci ori în 2009 pentru a putea răspunde necesităţilor diferitelor ministere”, acuză în „El Pais” şeful Transparency International România, Victor Alistar.
Reporterului Sanchez Costa nu-i scapă din analiză nici împrejurarea plină de sens că, în precedenta legislatură, parlamentarii au blocat investigaţiile anticorupţie, „dând impresia că lupta împotriva acestui flagel nu e decât pură retorică”. Există şi „peşti mari” în vizorul justiţei, notează „El Pais”: ziarul îl nominalizează pe Adrian Năstase drept cel mai corupt politician în viziunea opiniei publice. Nicio condamnare definitivă nu a fost pronunţată – este încheierea abruptă, fără drept la replică, a celor de la „El Pais”.