Pe durata revoltelor din 1989 împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, în România au murit aproape o mie de persoane. Familiile lor se bucură acum de reduceri, subvenţii şi avantaje pe viaţă, ca urmare a legii aprobate în 2004, pentru a aduce un omagiu compatrioţilor care şi-au riscat şi chiar pierdut vieţile în lupta împotriva regimului – însă recunoaşterea victimelor represiunii s-a transformat în furie şi resentimente naţionale, când a ieşit la iveală faptul că peste 20.000 de persoane au obţinut carnetul de revoluţionar, cu privilegiile de rigoare, mulţumită unor mafii care se ocupă de crearea acestui document. Cotidianul El Pais semnalează într-un reportaj extins, publicat duminică, faptul că români care aveau doi sau trei ani la revoluţie sunt acum pe listele revoluţionarilor pensionaţi.
„Au fost mulţi comunişti care au beneficiat de pe urma evenimentelor dure din 16 decembrie 1989′, spune Cristina Dobreanu, care are o diplomă în relaţii internaţionale la Universitatea din Bucureşti. Ea însăşi era un copil când miliţieni identificaţi drept membri ai grupului forţelor de securitate ale regimului au respins o manifestaţie în faţa preotului Laszlo Tökes, în Timişoara. În ziua aceea au murit zeci de persoane şi apoi alţii le-au urmat în capitală. ‘Însă majoritatea colaboratorilor cu Securitatea au rămas ascunşi şi acum”, mai spune românca. El Pais precizează că estimările arată că aproximativ 700.000 de români, dintr-un total de 23 de milioane de locuitori, au colaborat într-un fel sau altul cu poliţia secretă.
Ameninţând să publice rapoarte confidenţiale, susceptibile să distrugă cariera politică a noilor lideri, foşti comandanţi din această poliţie secretă nu au avut mult de aşteptat pentru a se acomoda şi în democraţie, în posturi cu acces la puterea politică şi economică. Tribunalele tot mai analizează sute de dosare deschise împotriva membrilor Securităţii, infiltraţi în instituţiile statului, mai scrie El Pais, în vreme ce foşti poliţişti şi colaboratori, delincvenţi care erau în închisoare în 1989, funcţionari care l-au servit pe dictator şi cetăţeni care s-au uitat în altă parte când armata înăbuşea în sânge revoltele, au figurat pe lista martirilor libertăţii.
Acum, Radu Filipescu, care a fost cu adevărat revoluţionar şi a fost închis, conduce o campanie care să elimine aceste privilegii false. Forţată să facă reduceri bugetare ca urmare a condiţiei sale de membru al UE, România se confruntă şi cu problema eliminării şi reducerii subvenţiilor revoluţionarilor, care ar avea parte de un buget de 100 de milioane de euro pe an, mai remarcă publicaţia spaniolă. Guvernul vrea să interzică noi afilieri, să destructureze sindicatul escrocilor care au înţelegeri cu persoane din administraţie şi chiar influenţă politică. În decembrie, după 22 de ani de la revoluţie, sute de membri ai asociaţiilor de veterani au manifestat în faţa sediului guvernului, în semn de protest faţă de reducerile prevăzute de executiv.
Pentru majoritatea românilor, mai notează El Pais, există numai trei categorii de revoluţionari autentici: cei morţi, cei răniţi, şi cei fără carnet. „Într-o zi m-am întâlnit în tren cu un coleg de şcoală de vârsta mea; călătorea gratis în tren cu carnetul de revoluţionar”, spune Sorin Pavel, care are 26 de ani şi locuieşte în Spania. Escrocarea memoriei adevăraţilor luptători se petrece într-o ţară în care au loc grave cazuri de nedreptate socială, cu diferenţe enorme în ceea ce priveşte persoanele care primesc subvenţii, şi în care „toate actele pot fi cumpărate, chiar şi titlul de erou”, potrivit jurnalistului Cristian Guinea, citat de El Pais. „Industria falşilor revoluţionari a fost înfloritoare. Cheia era la personajele care ştiau cum să manipuleze arhive şi liste pentru a căpăta, de exemplu, titluri de luptători pentru libertate pentru deţinuţii de drept comun”, mai spune el.
Beneficiile carnetului includ primirea unei locuinţe în condiţii avantajoase, cu o suprafaţă de până la 500 de metri pătraţi în zone urbane, şi de 10.000 de metri pătraţi dacă este vorba de un teren rural – şi pe care le pot vinde după zece ani, mai arată cotidianul spaniol. Au de asemenea un regim mai bun pentru pensionare, cu cinci ani înainte de restul compatrioţilor, primesc medicamente gratis, nu plătesc transportul în comun, sunt scutiţi de impozite. El Pais relatează de asemenea şi că presa locală i-a acuzat pe preşedinţii asociaţiilor de revoluţionari că primesc mită pentru a elibera astfel de carnete.
Dar cei care se consideră autentici revoluţionari nu sunt dispuşi să renunţe la privilegiile de care s-au bucurat până acum. 34 dintre ei au intrat într-o grevă a foamei care s-a prelungit vreme de mai multe săptămâni. ‘Problema noastră este că preşedintele Băsescu a condamnat comunismul numai cu vorba, în vreme ce noi, revoluţionarii, suntem pedepsiţi de guvern’, a declarat unul dintre grevişti. ‘Şi ca şi cum asta nu ar fi îndeajuns, foşti lideri ai Partidului Comunist şi oameni care au comis crime în timpul revoluţiei au fost premiaţi cu pensii şi salarii mari’, mai spune el.
Ion Iliescu a fost preşedintele României din 1990 şi până în 1996, aminteşte El Pais, şi a fost membru al Partidului Comunist, şi-a păstrat scaunul din Senat până în 2008. Potrivit criticilor, indică publicaţia spaniolă, Iliescu ar fi dat certificate de revoluţionari unui număr însemnat de complici ai dictaturii, şi mai ales colaboratorilor poliţiei politice.
Sursa: Agerpres