România este în plină criză politică, iar situația este departe de a se rezolva. Un lider politic cu greutate spune că președintele Klaus Iohannis are un plan bine pus la punct. Șeful statului ar urma să ia o decizie radicală. În primăvară, mai exact în martie, românii vor fi puși în fața unei situații fără ieșire care este reprezentată de organizarea de alegeri anticipate.
Klaus Iohannis provoacă tensiune maximă pe scena politică. O decizie pe care președintele ar urma să o ia va provoca cutremur total. Se deschide calea pentru PSD. Asta pentru că, cel mai probabil, în martie vom avea alegeri anticipate. Dezvăluirea îi aparține lui Emanuel Ungureanu, care este deputat USR.
Acesta a susținut, la Realitate PLUS, că vom avea alegeri anticipate în luna martie. El a explicat cum a ajuns la această concluzie.
„Este cât se poate de limpede că domnul Iohannis a închis cam toate căile de dialog. El nu este un om al dialogului, de domnia sa asculți sau dispari. Este experiența pe care a avut-o domnul Orban, pe care o are acum domnul Cîțu. Practic, excluzându-ne pe noi de la guvernare, domnul Iohannis a deschis o pârtie largă unei viitoare colaborări cu PSD după alegerile anticipate pe care domnia să le gândește în primăvară”, a spus deputatul USR.
Ce se va întâmpla până atunci este previzibil. Guvernul va fi unul interimar. Va fi o perioada cu Florin Citu care se va eroda cumplit până în februarie și în martie cel mai probabil vom avea alegeri anticipate.
„PNL este deja praf și pulbere, probabil că domnul Orban o să își facă alt partid, calculul e că acesta să nu apuce să își facă cheag că să rupă la alegeri din aripa Citu”, a comentat Emanuel Ungureanu.
Iohannis provoacă tensiune maximă pe scena politică
Despre varianta alegerilor anticipate a vorbit și Ludovic Orban. El a explicat că există o posibilă cale de obligare a sefului statului sa declanseze alegeri anticipate. Potrivit Constitutiei, șeful statului „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, iar ”alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la dizolvarea Parlamentului”.
Ținând cont că Guvernul Cioloș a picat și că există toate șansele să pice și Guvernul Ciucă, atunci s-ar putea crea „premisele constitutionale pentru declansarea anticipatelor”.
„Presedintele poate si trebuie sa dizolve atata timp cat nu se poate investi un Guvern. Convocarea anticipatelor este consecinta faptului ca nu se poate forma un guvern functional”, a interpretat Orban prevederile constitutionale. El a spus că o problemă este dată chiar de textul Constitutiei. Legea fundamentală spune că președintele „poate să dizolve Parlamentul”, lucru care nu reprezintă o obligație, ci doar o opțiune a șefului statului.