PNL a pierdut enorm în fața celor de la PSD, în urma negocierilor avute sâmbătă pe marginea împărțirii noilor ministere. Liberalii au rămas fără toate ministere cu bugete mari. Este vorba aici de cel de la Finanțe, Transporturi, Dezvoltare, Economie. Singurul minister important rămas la în curtea liberalilor este cel al Fondurilor Europene.
Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR au fost extrem de tensionate iar în presă au apărut informații despre ceea ce și-au reproșat, în interior, liderii politici. De altfel, un lider s-ar fi exprimat plastic, spunându-le celorlalți că ”un bătrân mi-a zis să vin acasă ca mama lui Ștefan cel Mare, și-acum ne întoarcem acasă cu palma-n fund”, potrivit surselor G4Media.ro.
De altfel, când s-a văzut că s-a pierdut și Ministerul Economiei în favoarea PSD, Iulian Dumitrescu i-a transmis lui Rareș Bogdan că ”iar ne-au pacalit ăștia de la PSD”.
La finalul negocierilor, PSD a rămas cu postul de Secretar general al guvernului (o poziție esențială în arhitectura guvernului) și cu ministerele Transporturilor, Finanțelor, Economiei, Muncii, Agriculturii, Sănătate și Apărare. PNL va avea premierul și ministerele Justiției, Internele, Fonduri UE, Cultură, Energie, Educație și Externe. UDMR rămâne cu cele trei ministere de acum – Dezvoltare, Mediu și Tineret/Sport.
Ce ministere va conduce PNL și cine va da primul premier al României
Liderii celor trei partide au convenit ca în mecanismul de rotație după un an și jumătate, de la 1 iulie 2023, să intre posturile de premier, de secretar general al guvernului, Transporturile și Finanțele. Cu alte cuvinte, de la 1 iulie 2023, PSD ar prelua postul de premier, iar PNL ar lua secretariatul general și Ministerele Finanțelor și Transporturilor.
PNL a pierdut Ministerul Transporturilor, potrivit surselor politice, și Ministerul Dezvoltării. În ceea ce privește Ministerul Finanțelor, râvnit de Florin Cîțu, acesta ar putea să ajungă la PNL, însă abia în iulie 2023, când s-a hotărât ca pe lângă schimbarea prim-ministrului de la șefia Guvernului, să treacă la celălalt partid și ministerele „de forță”.
Astfel, în anul 2023, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne vor fi preluate de către PSD, iar Ministerul Finanțelor, Ministerul Apărării și Secretarul General al Guvernului vor fi conduse de PNL.
Cum va arăta noul Guvern
În acest moment, s-a stabilit ca noul Guvern să fie condus de Nicolae Ciucă, în primă fază. Acesta va avea în subordine 20 de ministere. PSD va conduce 9 dintre ele și SGG-ul. PNL va avea 8 ministere. UDMR rămâne cu cele 3 pe care le conducea și înainte. Vor fi înființate două ministere noi. E vorba de ministerul IMM-urilor și Turismului și ministerul Familiei.
Lista miniștrilor din Cabinetul Nicolae Ciucă:
Prim-ministru- Nicolae Ciucă
Vicepremier – Kelemen Hunor
Vicepremier PSD
Camera Deputaților – Marcel Ciolacu
Senat – Florin Cîțu
Ministerele PSD
Ministerul Finanțelor- Adrian Câciu
Ministerul Apărării- Titus Corlățean/Vasile Dîncu
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii – Gabriela Firea/Marius Budăi
Ministerul Familiei – Gabriela Firea/Marius Budăi
Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu/Vasile Dîncu
Ministerul Economiei- Radu Oprea
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu
Ministerele PNL
Ministerul Justiției- Alina Gorghiu
Ministerul Fondurilor Europene- Cristian Bușoi
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode
Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării – Raluca Turcan
Ministerul IMM-urilor și Turismului
Ministerele UDMR
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tanczos Barna
Ministerul Sportului – Eduard Novak