Prim-vicepreședintele AUR, Marius Dorin Lulea, a explicat faptul că popularitatea lui Călin Georgescu reflectă un vot de protest împotriva întregii clase politice, nu doar a partidelor tradiționale. Totuși, el a menționat că nu este de acord cu toate afirmațiile candidatului, dar apreciază retorica sa ca fiind potrivită pentru publicul român.

Popularitatea lui Călin Georgescu, un vot de protest împotriva întregii clase politice

Lulea a explicat că susținerea pentru Georgescu a luat amploare în ultimele săptămâni de dinaintea turului I al alegerilor prezidențiale. La început, susținerea părea să fie generată artificial, dar ulterior s-a dovedit a fi reală și semnificativă. Liderul AUR a recunoscut că acest val a fost surprinzător, deoarece estimările inițiale plasau scorul lui Georgescu la doar 10-12%.

„Majoritatea românilor nu e speriată, e extrem de încântată. Vorbim de un vot de protest şi nu doar împotriva partidelor tradiţionale, ci împotriva tuturor partidelor din România. Iar afirmaţiile politice ale domnului Georgescu nu mă sperie pentru că ştiu că nu va lua decizii iraţionale”, a precizat Marius Dorin Lulea în cadrul unui interviu pentru Hotnews.

Prim-vicepreședintele AUR a subliniat că succesul lui Georgescu se datorează abilității acestuia de a stârni emoție în rândul electoratului, lucru esențial pentru a câștiga voturi. El a explicat că românii sunt sensibili la mesaje emoționale și mai puțin receptivi la discursuri bazate pe cifre și statistici.

Lulea a povestit despre cum a ajuns să colaboreze cu Georgescu. Acesta fusese cunoscut încă din perioada Platformei Unioniste Acțiunea 2012, când atât Lulea, cât și George Simion militau pentru unirea României cu Republica Moldova. În 2019, când AUR s-a format ca partid, Georgescu a fost invitat să se implice, însă acesta a refuzat să devină membru activ, preferând să rămână independent.

Relația dintre AUR și Georgescu nu s-a deteriorat

Relația dintre AUR și Georgescu nu s-a deteriorat, a precizat Lulea, ci s-a transformat, candidatul preferând să-și construiască o platformă politică independentă. Liderul AUR a considerat decizia acestuia ca fiind una strategică și corectă.

„Dumnealui se cunoştea şi cu George Simion, şi cu Claudiu Târziu. Aveau prieteni comuni. Dar nu ştiu să vă spun din ce zonă a venit. La nivel de anturaj nu pot să spun că-l cunosc. Am avut două întâlniri cu el. În 2022, mi-a spus că el nu-şi doreşte să fie într-un partid politic, deoarece crede că o susţinere populară ar fi mai benefică.

Mi s-a părut la momentul respectiv un idealist. După ce l-am numit premierul AUR, a început să fie foarte atacat în presă. (…) Nu s-au rupt. În 2022, dumnealui a luat decizia că e mai bine să luptăm pe mai multe fronturi şi, dacă vrea să candideze la funcţia de preşedinte, să o facă dintr-o poziţie de independent. O decizie corectă. A fost strategia dumnealui”, a mai spus vicepreşedintele AUR.

Scopul principal al AUR este destrămarea partidelor tradiționale din România

Marius Dorin Lulea a subliniat că scopul principal al AUR este destrămarea partidelor tradiționale din România. El a precizat că dezvoltarea partidului este gândită pe termen lung, urmărind ca AUR să ajungă la putere în patru ani cu o majoritate solidă.

„În momentul de faţă, scopul partidului AUR a fost destrămarea celorlalte partide politice. Dezvoltarea partidului AUR se face pe 10-15 ani şi noi vom putea să venim la putere peste 4 ani cu o majoritate solidă. Dar, afirmaţiile politice ale domnului Georgescu nu mă sperie pentru că ştiu că nu va lua decizii iraţionale.

Noi, înainte să fim partidul AUR, am făcut parte din Platforma Unionistă Acţiunea 2012, împreună cu George Simion, unde militam pentru unirea României cu Republica Moldova. În cei 15 ani de activitate, am dorit să ne intersectăm cu toate personajele care existau în zona patriotică, unionistă. Nu cred să ne fi scăpat cineva. Evident că ne-am intersectat şi cu domnul Georgescu.

Am început o comunicare cu dumnealui în 2019. Primul contact organizaţional. El se cunoştea cu diverşi membri din reţeaua noastră. În 2019, am venit cu ideea de partid şi cu ideea ca dumnealui să fie implicat. A spus că putem folosi numele şi imaginea lui, dar că el nu vrea să facă politică în interiorul unui partid”, a precizat liderul AUR.

AUR, George Simion
SURSA FOTO: Facebook/George Simion

Lulea a exclus această posibilitate

În ceea ce privește o eventuală alianță cu alte formațiuni politice precum SOS sau POT, Lulea a exclus această posibilitate, susținând că diferențele de viziune și ambițiile personale ale liderilor acestor partide fac imposibilă o colaborare reală.

„Da, în ultimele două săptămâni de dinainte de turul I. Am văzut asta în online. Cu trei săptămâni înainte de campanie am crezut că s-au activat boţii. „I-au mutat de la Şoşoacă la Călin Georgescu”, ne-am gândit. Dar ne-am dat seama că suntem nişte proşti. Analizând, ne-am dat seama că sunt distribuiri reale. Dar nu am putut cuantifica care e nivelul de susţinere. Ştiam că va lua un scor bun, dar aşteptarea noastră era la 10-12%. După primul tur, ne-am dat seama că e un val extrem de mare. Haideţi să vă spun o chestiune: noi, partidul AUR, am tot mers prin ţară cu programul de guvernare, cu cifre, lucruri concrete.

Dar nu ajută cu nimic, pentru că oamenii nu înţeleg cifre. Ei vor să audă platitudini, ăsta e adevărul. Vor să audă filosofii. Poporul român e un popor plin de emoţie şi care trăieşte sub impactul emoţiilor. Dacă vrei să iei voturi de la români, nu poţi să faci asta decât stârnind emoţie, iar Călin Georgescu ştie foarte bine să stârnească emoţie. Păi, spuneţi dumneavoastră cuvintele lui! Le spuneţi şi nu vă iese! Pentru că unii au un har. Au harul de a fi actori, de a fi buni politicieni, oratori. Sunt nişte caracteristici care se duc uneori până la nivel de psihoză de masă”, a completat acesta.

Marius Dorin Lulea a descris ascensiunea lui Călin Georgescu ca pe un fenomen politic rar

Marius Dorin Lulea a descris ascensiunea lui Călin Georgescu ca pe un fenomen politic rar, alimentat de capacitatea acestuia de a apela la emoțiile electoratului. Cu toate că există controverse legate de retorica lui Georgescu, liderul AUR consideră că susținerea populară pentru acesta este autentică și poate genera rezultate semnificative în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale.

„Sunt convins. N-am niciun dubiu. Şi o spun ca susţinător al dumnealui. E un fenomen pe care nu-l puteţi opri. El se va opri de la sine în momentul în care anumite lucruri nu se vor dovedi şi va apărea o disonanţă între afirmaţii şi ceea ce se va întâmpla. Dar poate va face lucruri bune. Poate va şti să folosească în sens util calităţile bune pe care le are”, a conchis el.