Figură destul de cunoscută publicului din România, Elan Schwartzenberg, are o avere estimată la 50 de milioane de euro, și crede că dacă ar fi luat credite de la bănci acum ar fi putut să aibă o avere de sute de milioane de euro sau, dimpotrivă, ar fi putut să fie falit.
Elan Schwartzenberg plătește aproape întotdeauna cash, iar suma medie de bani pe care o are în portofel este de 1.500-2.000 de lei.
Se consideră un milionar atipic, întrucât are un tip de om care are nevoie de lucruri puține. Are o singură locuință, cea de la Snagov, pentru că este de părere că un om nu are nevoie de mai multe case. Spune asta după ce a încercat acest model, deținând în același timp locuințe la mare, la munte și în străinătate, dar pe care nu a reușit să le gestioneze.
Conform ediției din acest an a Top 300 Capital, Elan Schwartzenberg este un împătimit colecționar de mașini, numărul total al modelelor deținute fiind de 14.
Averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din clasament se situează în jurul valorii de 30 de miliarde de euro, echivalentul a 25,9% din Produsul Intern Brut al României, marcând o scădere de 6 miliarde de euro faţă de anul 2008 şi de 9 miliarde de euro comparativ cu anul 2007.
Practic, un număr de 169 de milionari au înregistrat, în anul 2009, scăderi ale averilor, 40 au ieşit din top, şi doar 38 au reuşit să-şi conserve situaţia financiară. Nici cei 43 de oameni de afaceri care şi-au majorat averile nu au fost scutiţi de efectele crizei, întrucât pentru a-şi asigura rentabilitatea au trebuit şi ei să plătească preţul piperat al restructurării şi eficientizării activităţii. 
De menţionat şi faptul că un număr de 140 de milionari au în continuare plasamente imobiliare, 65 deţin portofolii semnificative în turism, 40 în industrie, 29 în comerţ, 18 în media şi 14 în sectorul farmaceuticelor.
În acest an, pragul de intrare în clasament a coborât la 16-20 de milioane de euro, faţă de 20-24 milioane de euro, cât a fost la ediţia anterioară. Chiar şi pentru ultimul loc din Top 300, un român plătit cu salariul mediu pe economie ar trebui să muncească timp de 3.800 de ani. Cu condiţia, desigur, să pună deoparte toţi banii câştigaţi.