Elan Schwartzenberg, preşedintele dezvoltatorului imobiliar cu capital israelian Neocity, vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate pentru capital.ro despre situaţia politică actuală şi despre piedicile întâmpinate în continuarea investiţiilor planificate pentru România. După ce şi-a oprit cele şapte proiecte imobiliare programate pentru piaţa locală, odată cu primele semne de criză imobiliară, acum este indignat de suprapunerea crizei politice peste cea economică.
Elan Schwartzenberg, preşedintele dezvoltatorului imobiliar cu capital israelian Neocity, vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate pentru capital.ro despre situaţia politică actuală şi despre piedicile întâmpinate în continuarea investiţiilor planificate pentru România. După ce şi-a oprit cele şapte proiecte imobiliare programate pentru piaţa locală, odată cu primele semne de criză imobiliară, acum este indignat de suprapunerea crizei politice peste cea economică.
„Atât eu cât şi multe alte corporaţii am decis să intrăm în ceea ce se numeşte «stand-by» până când vom avea o stabilitate politică. Ce se întâmplă acum în România nu dă semne decât de îngrijorare. Cum să faci investiţii mari în condiţiile în care ţara e la limita prăpastiei, în care nu ştii unde se duce moneda naţională şi TVA? Nu ştiu vreun sinucigaş care să mai facă investiţii mari în ţara asta. Trebuie să fii inconştient să investeşti acum. Oamenii aceştia nu îşi dau seama ce fac, ar trebui duşi la psihiatru“, a declarat Elan Schwartzenberg.
El a anunţat încă din martie anul acesta că cele şase proiecte aflate pe planşeta Neocity vor fi amânate pentru 2010. Acum speră ca după alegeri să se rezolve măcar problema politică, însă nu are un orizont de timp în ceea ce priveşte demararea unor proiecte noi.
„Dacă acum câteva luni aveam o criză imobiliară, acum avem şi o criză politică. E momentul ca cineva să spună că nu mai avem nevoie de teorii politice, ci de cineva care să vină şi să spună că avem nevoie de cuie de 14 şi să facă ceva în acest sens. Faci investiţii de zeci de milioane de euro în momentul în care ai stabilitate. După alegeri, în mod normal, vom avea un guvern stabil. Viitorii ani ştim că îi avem pe aceştia şi jumătate din problemă este rezolvată“, a menţionat Schwartzenberg.
Nu corupţia e marea problemă
Potrivit oficialului Neocity, în ultimele două luni, România s-a întors la situaţia de acum 3 ani, iar un guvern de tehnocraţi nu va rezolva problema.
„Eu dacă aş fi în locul lui Băsescu aş căuta un Ţiriac sau un Johannis (Klaus Johannis, primarul Sibiului, n.r.) pentru postul de premier. E important să se priceapă, nu contează ce a făcut în trecut. Problema actuală nu e legată de cine fură sau de corupţie, ci să pună pe cineva care ştie să ducă barca la mal. Cât despre un guvern de tehnocraţi, pot să spun doar că ştiu mulţi teoreticieni, aşa-zişi tehnocraţi, pe care dacă îi laşi de capul lor nu ştiu ce să facă. Acum avem nevoie de soluţii concrete“, a explicat Elan Schwartzenberg.
Cu gândul la ieşirea de pe piaţă
Reprezentantul companiei care a investit până acum peste 500 mil. euro în proiecte imobiliare în România ar ieşi de pe piaţa locală, însă are probleme în a-şi asigura vânzarea activelor, într-un moment în care lichidităţile şi finanţările mari sunt aproape inexistente.
„Să ies de pe piaţă cum? Nu mai cumpără nimeni nimic. Nu mă gândesc la strategii până nu văd ce guvern am, ce taxe am şi ce legi. Interferenţa politicului în sfera economică e extrem de gravă. Ei au afacerile lor. Lucrurile au derapat puţin. În acest moment ne asumăm pierderi mari, ca toţi, de altfel“, a mai spus omul de afaceri.
Într-un scenariu optimist, Elan Schwartzenberg se gândeşte să extindă mall-ul City Park din Constanţa şi să demareze lucrările la ansamblul rezidenţial NeoPeninsula din Bucureşti. Neocity nu este presată de credite, singura finanţare aflată încă în derulare fiind cea pentru dezvoltarea mall-ului din Constanţa.
„Avem un singur credit, dar în limita tolerabilităţii, pentru mall-ul din Constanţa. Dacă văd stabilitate după alegeri trebuie să măresc mall-ul din Constanţa şi să dau drumul la NeoPeninsula, care este un proiect rezidenţial pentru clasa medie. Am început acum câţiva ani în mare forţă, până am realizat că e momentul să iau o pauză“, a conchis Schwartzenberg.
Activitate redusă
Activitatea Neocity în România a fost redusă în ultimii doi ani. Singurele mişcări au fost făcute în 2008, când compania a renunţat la trei proiecte.
Ultimul proiect la care grupul israelian a renunţat este clădirea de birouri Neocity Tower III pe care urma să o dezvolte în parteneriat cu firma DB Intermed în Dorobanţi. În martie 2008, Neocity a decis vânzarea a două terenuri, plus proiectele aferente, la un preţ de 15,5 mil. euro. Primul proiect rezidenţial, denumit Avicola, care urma să fie dezvoltat pe un teren în suprafaţă de 14.000 mp a fost vândut de companie cu 3,5 mil. euro. Al doilea ansamblu rezidenţial al Neocity, localizat tot în Bucureşti, a fost vândut pentru 12 mil. euro.
Grupul Neocity a intrat pe piaţă în 1999 şi a realizat primele două clădiri de birouri în 2001-2002, Neocity Towers pe care le-a vândut în 2005 fondului irlandez RI Investment Group.
Neocity mai desfăşoară investiţii în Israel, Cehia, Ungaria, Polonia şi Africa. Suprafaţa construită a tuturor proiectelor dezvoltate de companie în România este de circa 1,2 mil. mp. Neocity Group a anunţat o serie de investiţii imobiliare în România acestea ridicându-se la circa un miliard de euro.
SURSA: Compania