Dezastrul de la Fukushima a împărțit lumea: mai țări, în frunte cu Franța, anunță noi investiții în energie atomică, în timp ce Germania își propune să închidă centralele nucleare.
Mohamed ElBaradei, fostul președinte al Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară, susține că statele trebuie să se concentreze pe sporirea siguranței centralelor nucleare și nu să încerce să își abandoneze tehnologiile. El susține că renunțarea la energia atomică va aduce creșteri exagerate ale prețului la gaze și petrol și va arunca mulți oameni în sărăcie.
„Lumea are nevoie de multă energie – 1,4 miliarde de oameni nu au electricitate. Prognoza este că, până în 2030, consumul de energie electrică va crește cu 40% și sunt multe țări care au un deficit imens, astfel încât nu-și permit să renunțe la energia nucleară. Fără energie nu poți avea dezvoltare. Vor fi diferente imense între bogați și săraci, iar sărăcia duce la nesiguranță. Nu poți, în cazul în care nu ai o alternativă la energia nucleară, să spui că renunți la ea”, a declarat Mohamed ElBaradei.