Potrivit unui comunicat de presă al producătorului de energie, ELCEN consideră că această situație este folosită de dna. Gabriela Firea cu scopul de a îndrepta atenția către ELCEN tocmai pentru a masca incapacitatea autorității locale de a gestiona provocări majore cum ar fi poluarea sau pierderile sistemului de termoficare  din București. 

Ca și în alte situații în care ELCEN a fost ținta afirmațiilor fără fundament ale dnei Primar General, în încercarea sa de a deturna atenția de la adevăratele probleme cu care se confruntă capitala și de a manipula mass-media și buna credință a cetățenilor, vă aducem la cunoștință informații clare și transparente menite să demonteze orice zvonuri sau opinii neadevărate, se mai arată în comunicat.

ELCEN are o strategie

ELCEN are o strategie care prevede reducerea continuă a impactului asupra mediului.

În conformitate cu programul investițional cuprins în planul de reorganizare, ELCEN  desfășoară deja lucrări de modernizare a instalațiilor de ardere pentru conformare la normele de mediu europene. 

Toate instalațiile de ardere deținute de ELCEN sunt dotate cu sisteme de monitorizare continuă a emisiilor de poluanți ( SO2, NOx , pulberi și CO) care sunt în funcțiune on line si urmărite de personal specializat.

Funcționarea instalațiilor de ardere în intervalul 27.02.-02.03.2020 

În intervalul menționat, nu s-a utilizat păcură la CET Progresu.

În CET Grozăvești, s-a folosit combustibil mixt gaz natural-păcură. Păcura a fost utilizată în această centrală în cantități nesemnificative, consumul la nivelul centralelor fiind în medie de 1,2% în această perioadă.  

Un consum de păcură de 1,2% nu poate influența o creștere semnificativă  a emisiilor de poluanți în atmosferă și, în consecință, nu afectează siguranța și sănătatea populației. Cu atât mai mult, nu poate contribui la depășiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în București, susține producătorul de energie.

Ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalațiilor de ardere în vederea reducerii concentrațiilor de emisii de NOx de la valoarea actuală de 300 mg/Nmc la 60 mg/Nmc, acest combustibil nu va mai fi utilizat în cadrul centralei începând cu anul viitor. 

Din datele furnizate opiniei publice de instituțiile abilitate, sursa poluării masive din capitală a fost determinată de alte activități, cum ar fi arderea ilegală a deșeurilor menajere sau alte tipuri de arderi necontrolate, se mai arată în comunicat.

Emisiile sunt evacuate și controlate

În cazul CET-urilor, emisiile sunt evacuate în aer prin surse fixe dirijate şi controlate, la înălţimi mari (ex. coșul de fum nr. 1 de la CET Progresu are o înălțime de 250 m). Parametrii de funcționare ai CET-urilor sunt monitorizați în permanență de personal pregătit în acest domeniu.

Atragem atenția că pe lângă principalele surse de poluare din Bucureşti, (traficul greu şi aglomerat sau şantierele de construcții), mai există și alte surse de poluare, cum ar fi centralele de apartament.

Apartamentele din cartierele noi din București sunt prevăzute cu centrale termice de apartament ale căror coșuri de evacuare a gazelor arse sunt situate la nivelul ferestrelor. Gazele de ardere evacuate prin tuburi orizontale favorizează crearea unui înveliș de aer poluat de jur împrejurul apartamentelor și blocurilor unde sunt montate aceste centrale, mai precizează comunicatul.