Eldorado Gold continuă exploatarea zăcământului de aur Certej, deşi instanţa a dispus suspendarea lucrărilor (ONG)

Compania canadiană Eldorado Gold continuă lucrările pentru exploatarea zăcământului de aur de la Certej, deşi Tribunalul Cluj a admis în data de 21 iulie cererea organizaţiei nonguvernamentale Mining Watch România de suspendare a lucrărilor, potrivit unui comunicat al ONG-ului.

"Compania canadiană Eldorado Gold, ce intenţionează să extragă cu cianuri cele 70 de tone de aur ale zăcământului de la Certej, continuă abuziv organizarea de şantier, în ciuda recentei sentinţe judecătoreşti ce interzice acest lucru. Tribunalul Cluj a admis, în data de 21 iulie, cererea reţelei Mining Watch România prin care solicită suspendarea lucrărilor, până la judecarea anulării autorizaţiei de construire. Aceasta a fost eliberată de Primăria Certeju de Sus pentru a permite companiei canadiene organizarea de şantier pentru construirea iazurilor de decantare ale primei mine cu cianuri din Transilvania", se arată în comunicat. 

Potrivit reprezentanţilor ONG-ului de mediu, sentinţa judecătorească privind suspendarea lucrărilor are efect imediat. Aceştia susţin că Deva Gold, subsidiara din România a Eldorado Gold, nu deţine nicio autorizaţie validă ce i-ar permite să lucreze cu utilaje grele în perimetrul vechii cariere Coranda. 

"În această situaţie, a fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru sistarea lucrărilor şi sancţionarea Deva Gold. Este a doua oară când autorităţilor de control din domeniul construcţiilor li se solicită să intervină pentru a obliga Deva Gold să sisteze lucrări ilegale. În toamna anului 2014, Deva Gold a fost obligată să îşi retragă utilajele, după ce zeci de cetăţeni au insistat pe lângă Inspectoratul de Stat în Construcţii să dispună controale şi să impună oprirea lucrărilor. La scurt timp, însă, Primăria Certeju de Sus a eliberat prezenta autorizaţie ce tocmai a fost suspendată de justiţie", precizează sursa citată. 

În imediata vecinătate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold deţine alte patru perimetre miniere: Băiţa-Crăciuneşti, Certej Nord, Troiţa Piţiguş şi Mireş. 

"Din punct de vedere topografic, toate aceste perimetre sunt perfect învecinate, aşa cum rezultă din harta perimetrelor, iar suprafaţa lor cumulată de 4.865 de hectare o depăşeste de două ori pe cea a concesiunii Roşia Montană în suprafaţă totală de 2.388 de hectare. Cu toate acestea, nu s-a realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor de exploatare sus-arătate, deşi Mining Watch România a sesizat Ministerul Mediului acest aspect", au adăugat reprezentanţii organizaţiei de mediu.

Agerpres