Electrica a înregistrat o scădere ușoară a veniturilor operaționale
Potrivit datelor furnizate de Electrica, EBITDA a crescut cu 13,5%, până la nivelul de 1.252,9 milioane de lei. Veniturile operaționale au fost în scădere ușoară (9.890,8 milioane de lei), de 3,2 procente față de nivelul primelor 9 luni din 2022 (10.221,4 milioane de lei).
Profitul net s-a situat la un nivel de 418,3 milioane de lei. Acesta a fost în scădere cu 21,6% (sau 115,4 milioane de lei) în comparație cu primele nouă luni ale anului 2022.
În ceea ce privește indicatorul CAPEX PIF, acesta a atins 324,9 mil RON. Astfel, Electrica a înregistrat o creștere solidă cu 66,5% față de 195,1 milioane de lei înregistrate în primele nouă luni ale anului 2022.
„În primele nouă luni ale anului 2023, EBITDA la nivelul Grupului Electrica a înregistrat o creștere solidă de 13,5%, respectiv 148,8 milioane de lei, ajungând la o valoare de 1.252,9 milioane de lei, comparativ cu valoarea de 1.104,1 milioane de lei realizată în primele nouă luni ale anului trecut.
Tot în acest interval, volumele de energie distribuită și furnizată au fost mai mici cu 6,2%, respectiv 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Profitul operațional a înregistrat o reducere mai mică, de 2,7%, pe fondul scăderii veniturilor operaționale cu 3,2% (în principal ca efect al majorării tarifelor), coroborat cu implementarea MACEE și efortul de a menține costurile sub control”, aflăm din comunicatul de presă al companiei.
Cheltuieli mai mici cu achiziția de energie electrică
Cheltuielile cu achiziția de energie electrică au înregistrat o scădere semnificativă de 873,5 milioane de lei (11,3%), ajungând la 6.854,0 milioane de lei în comparație cu 7.727,7 milioane de lei în perioada corespunzătoare.
Această reducere s-a datorat în mare parte unei scăderi semnificative, cu o medie de 47,9%, a costurilor pentru energia electrică utilizată în distribuție, ca urmare a implementării MACEE. De asemenea, s-a resimțit și impactul negativ al creșterii prețului de achiziție a energiei electrice în segmentul de furnizare, cu o medie de 20%.
Cheltuielile operaționale au înregistrat o scădere de 3,3% în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, iar profitul net pentru primele 9 luni ale anului curent a înregistrat o reducere de 115,4 milioane de lei (21,6%). Principalul motiv pentru această scădere a fost creșterea impactului negativ al rezultatului financiar, care a crescut de la 103,3 milioane de lei în 2022 la 216,8 milioane de lei în 2023 (o creștere de 110%).
Acestă creștere semnificativă a costurilor cu dobânzile în 2023, față de 2022, reflectă impactul direct al neîncasării în termenele stabilite de lege a sumelor de la Ministerul Energiei și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor pentru energia electrică și gazele naturale, conform legislației în vigoare.
„Obținerea constantă a unor performanțe financiare favorabile, chiar și în contextul schimbărilor rapide din sectorul energetic, subliniază încă o dată capacitatea extraordinară de adaptare și viziunea strategică profundă a echipei noastre. Succesul Grupului Electrica este evidențiat prin creșterea EBITDA cu 13,5%, acesta fiind cel mai convingător semn al abilității noastre de a pune în practică strategii eficiente pentru sporirea rentabilității și optimizarea operațiunilor.
Înainte de sfârșitul acestui an, vom prezenta noua strategie pe termen mediu și lung a Grupului, care va cuprinde aceeași doză ridicată de reziliență și flexibilitate, axându-se nu doar pe adaptarea domeniilor de activitate principale la mediul complex în care operăm, ci și pe exploatarea surselor regenerabile și pe principiile de sustenabilitate. Astfel, ne dorim să consolidăm poziția noastră de lider pe piață și să obținem rezultate care să corespundă așteptărilor investitorilor noștri”, a precizat Alexandru Chiriță, Director General Electrica.