Profitul operaţional, în acelaşi interval de timp, a fost de 497 de milioane de lei, cu 22% mai mare decât în primele nouă luni din 2014. Profitul atribuibil acţionarilor a crescut cu 38% în primele nouă luni ale anului 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
De asemenea, în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2015, Electrica a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 4,133 miliarde de lei, în creştere cu 384 de milioane de lei sau cu 10%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Această creştere se datorează faptului că veniturile din segmentul de distribuţie de energie electrică au crescut cu 104 milioane de lei, sau 6%, la 1,845 miliarde de lei, ca urmare a creşterii cantităţii distribuite cu 6% faţă de perioada similară a anului 2014.
În plus, veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au crescut cu 220 de milioane de lei, sau 7%, la 3,286 miliarde de lei. 'Această evoluţie se datorează în principal creşterii – ca urmare a politicilor comerciale implementate de Electrica Furnizare – a cantităţii furnizate cu 6%', se mai menţionează în comunicat.
'În primele nouă luni din 2015, performanţele financiare ale Grupului Electrica sunt remarcabile. Continuăm să avem o creştere de aproximativ 30 la sută a profitului net faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi am reuşit să creştem atât veniturile din activitatea de distribuţie, cât şi pe cele din zona de furnizare. În ceea ce priveşte EBITDA, avem un plus de 16 la sută, iar profitul atribuibil acţionarilor a crescut cu 38%. Din acest punct de vedere, suntem cel puţin în linie cu obiectivele asumate', a declarat Ioan Roşca, directorul general al companiei, citat în comunicat.
Totodată, în intervalul menţionat, cheltuielile operaţionale, exceptând costurile cu achiziţia energiei electrice, au scăzut cu 2%, iar cheltuielile cu energia electrică au crescut cu 326 milioane lei, sau 20%, la 1,992 miliarde de lei, atât pe fondul creşterii cantităţilor distribuite şi furnizate, cât şi ca urmare a creşterii costului energiei electrice achiziţionate pentru furnizare şi trading. Costul cu energia electrică achiziţionată este principalul cost al Grupului, reprezentând 48% din venituri în primele nouă luni din 2015.
În primele nouă luni din acest an, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 12,7 TWh de electricitate şi a furnizat aproximativ 7,6 TWh de energie electrică unui număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori finali.
În acest interval, contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică şi a segmentului de furnizare de energie electrică la veniturile Electrica a fost de 36%, respectiv 64%.
'Continuăm să facem ceea ce ne-am angajat, inclusiv prin prospectul de listare, să investim în reţelele de distribuţie, în tehnologie de ultimă generaţie, fapt care se reflectă deja pozitiv în rezultatele noastre operaţionale, dar şi în îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite, precum şi în scăderea cheltuielilor de mentenanţă. De asemenea, continuăm procesul de reformare profundă a companiei, proces început în urmă cu ceva timp cu restructurarea energică a zonei de servicii energetice. Pe lângă măsuri concrete de îmbunătăţire a productivităţii muncii şi a calităţii serviciilor, am reuşit să implementăm cele mai bune practici de guvernanţă corporativă. În această etapă, mizăm pe o creştere sustenabilă, care să asigure stabilitatea financiară a companiei şi poziţia de lider de piaţă', a mai spus Ioan Roşca, directorul general al Electrica.
Electrica SA deţine filialele de furnizare şi distribuţiei a energiei electrice Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord.