In momentul in care s-a semnat contractul de privatizare cu Electrica Moldova, E.ON a devenit stapan peste o capacitate de 4 miliarde de kwh si peste 1,3 milioane clienti, ceea ce reprezinta, asa cum spuneam, aproape 11% din cota de piata. “Suntem interesati, insa, sa ne intarim pozitia pe piata romaneasca. Am depus oferta pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud si mai vrem sa achizitionam si alte filiale ale Electrica. In momentul in care vor mai fi scoase la privatizare aceste filiale, noi vom depune oferta. Bun, nimeni nu ne garanteaza ca vom si castiga, dar noi vom fi acolo. In cazul in care nu vom putea sa mai achizitionam nimic, suntem dispusi sa facem si green-field”, ne-a declarat in exclusivitate Walter Hohlefelder, membru al Consiliului de Administratie al E.ON Energie. Hohlefelder precizeaza, insa, ca nu s-a luat, inca, o decizie in ceea ce priveste dezvoltarea de green-field-uri pentru generarea energiei electrice, deoarece nu este definitivat planul de extindere a companiei.

Surse din piata spun ca nemtii nu sunt interesati cu adevarat de Muntenia Sud, deoarece, pentru a-si maximiza profitul are nevoie de doua filiale apropiate, ori intre Electrica Moldova si Electrica Muntenia Sud se afla Electrica Muntenia Nord. In plus, dat fiind faptul ca Walter Hohlefelder a spus ca este interesat de zonele de afaceri cu potential de crestere, cea mai apropiata zona, care corespunde atat criteriului legat de potentialul mare de afaceri, cat si de cel al costurilor reduse, este Transilvania. Ceea ce ne indica faptul ca E.ON este interesat de filialele Electrica din Transilvania Nord sau Sud.

In plus, Walter Hohlefelder a explicat pentru Capital ca, in prima faza, are in vedere sa investeasca in E.ON Moldova intre 1 si 10 milioane euro, banii fiind destinati in special achizitionarii de software. Pe termen lung, Hohlefelder spune ca nu a fost calculat “necesarul” de investitii pentru E.ON Moldova, dar ca acestea vor fi canalizate catre dezvoltarea serviciilor si mentinerea competitivitatii pe piata europeana a E.ON Moldova. Hohlefelder a aratat ca, acum, E.ON Energie se va axa pe “crearea”, in interiorul E.ON Moldova, a doua companii: una se va ocupa de partea tehnica, cealalta de vanzari si distributie. Pe moment, Walter Hohlefelder spune ca nu intentioneaza sa opereze reduceri de personal. “In viitor, daca vom avea nevoie de o productivitate crescuta, vom face si reduceri de personal. Deocamdata, insa, suntem multumiti de randamentul si pregatirea oamenilor care lucreaza la Electrica Moldova”, a mai spus Hohlefelder.

Cheltuielile de personal ale Grupului E.ON au fost, in 2004, de 2,62 miliarde de euro, in scadere cu 3,7% comparativ cu anul 2003. Cum Grupul E.ON a avut in 2004 70.918 angajati, inseamna ca E.ON a cheltuit peste 36.000 de euro cu un angajat. De altfel, la nivel mondial, 40.000 de angajati sunt sustinuti prin programe de educatie si trainning, derulate in permanenta. In plus, fiecare al patrulea angajat al companiei lucreaza intr-o tara europeana, alta decat tara mama, Germania.
Conform contractului de privatizare, E.ON a platit pentru pachetul de actiuni cumparat, care reprezinta 24,62% din capitalul social al societatii, 31,4 milioane de euro, restul de 68,6 milioane euro reprezentand suma aferenta majorarii de capital, in urma careia participatia companiei germane a crescut la 51%.

Electrica Moldova a livrat, anul trecut, o cantitate de electricitate de 4,1 milioane MWh, reprezentand 11% din totalul energiei furnizate de Electrica prin cele opt filiale. Un sfert din energia livrata de Electrica Moldova a fost destinata consumatorilor casnici.



“Suntem interesati sa ne intarim pozitia pe piata romaneasca. In cazul in care nu vom putea sa mai achizitionam nimic, suntem dispusi sa investim si in proiecte green-field.”

Walter Hohlefelder,

membru al Consiliului de Administratie E.ON






Cati angajati are E.ON In filialele apropiate

– 2004 –

Europa Centrala 37.509
E.ON Ungaria 4.241
E.ON Czech 2.721
AVACON 3.225
E.ON Bayern 3.120
E.ON Hanse 2.633
E.ON Netz 1.816
E.ON Moldova 2.758



Cine este E.ON (milioane euro)

– 2004 –

Venit net

4.339

Venituri din activitati operationale 5.972
Bani folositi pentru activitati de finantare 4.461
Bani folositi pentru investitii 596
Lichiditati 12.016