Electrica a finalizat achiziţia companiei Crucea Power Park SRL

Furnizorul și distribuitorul de energie electrică Electrica a finalizat achiziția companiei Crucea Power Park SRL, un producător de energie eoliană care dezvoltă proiectul „Crucea Est”. Acesta va avea o capacitate instalată de până la 138 MW în turbine și o capacitate de stocare a energiei de 60 MWh (15 MW x 4h), fiind situat în județul Constanța, în apropierea localităților Crucea și Pantelimon.

„Electrica informează acționarii și investitorii că, în data de 7 februarie 2025, a finalizat achiziția Crucea Power Park SRL (CPP), companie activă în domeniul producerii de energie din surse eoliene. CPP dezvoltă proiectul eolian «Crucea Est», cu o capacitate instalată de până la 138 MW și o capacitate de stocare a energiei de 60 MWh (15 MW x 4h), situat în județul Constanța, în zonele Crucea și Pantelimon”, conform unui anunț adresat Bursei de Valori București (BVB).

Proiectul se află în faza „ready-to-build”.

„Pe 17 septembrie 2024, am anunțat că CPP a fost desemnată câștigătoare în prima rundă a Licitației pentru Schema de Ajutor de Stat sub forma Contractelor pentru Diferență (CfD), cu o capacitate atribuită de 54 MW și un preț de 77,3250 euro/MWh. Astfel, tranzacția se aliniază perfect cu obiectivul nostru strategic de a dezvolta segmentul de producție de energie electrică și subliniază angajamentul nostru față de dezvoltarea sectorului energetic din România și susținerea obiectivelor naționale de tranziție energetică”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

În 28 iulie 2021, Electrica a informat piața de capital despre semnarea unui contract de vânzare-cumpărare a 100% din acțiunile companiei Crucea Power Park SRL, prin rapoartele curente publicate pe BVB.

La Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) din 5 februarie 2025, acționarii au aprobat proiectul de investiții al Crucea Power Park SRL, cu un buget total de până la 253 milioane de euro, fără TVA, și au aprobat acordarea unui împrumut din partea Electrica SA către CPP pentru finanțarea lucrărilor necesare finalizării și operării centralei eoliene „Crucea Est”.

„Așa cum s-a menționat în documentele puse la dispoziția acționarilor în AGEA din 5 februarie, investiția va începe doar după finalizarea preluării 100% din acțiunile CPP de către Electrica, iar fondurile necesare pentru încheierea contractului de împrumut vor fi asigurate de Electrica prin facilități de credit sindicalizat și emisiunea de obligațiuni aprobate în HAGEA nr. 2 din 8 noiembrie 2024 sau din alte surse”, se specifică în raportul companiei.

Grupul Electrica joacă un rol semnificativ pe piața de distribuție, furnizare și producție a energiei electrice din România și este un actor important în sectorul serviciilor energetice. Grupul oferă servicii pentru aproximativ 4 milioane de utilizatori și are o acoperire națională, cu trei regiuni pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord, și furnizează energie electrică și servicii energetice la nivel național.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe piețele bursiere din București și Londra. Este singura companie românească listată pe piețele bursiere din domeniul distribuției și furnizării de energie electrică.