Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a prelungit cu 180 de zile perioada in care se mai poate prelua pachetul de 67,5% din capitalul social al  companiei energetice Electrica Muntenia Sud S.A, informeaza un comunicat al Autoritatii.

“Electrica Muntenia Sud este o unitate energetica importanta pentru economia romaneasca pentru care AVAS preia, din mers, procesul de privatizare. Obiectivul nostru este ca pachetul majoritar de actiuni detinut de stat sa treaca in proprietatea privata a unui investitor strategic in conditii de legalitate si transparenta totala.”, a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS. 

Conform legii, aceasta este cea de-a doua si ultima prelungire de termen de valabilitate a ofertei. 

Pentru finalizarea procesului de vanzare a participatiei de 67,5% din capitalul social al companiei Electrica Muntenia Sud S.A. trebuie aprobarea de catre Guvernul Romaniei a principalelor prevederi ale contractului de privatizare, trebuie semnat contractului de vanzare –cumparare de actiuni si realizat transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor.  

Intentia de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud S.A. a aparut in iulie 2005, prin publicarea unei oferte pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni, oferta de care s-au aratat interesate zece companii din tari precum Cehia, Germania, Franta, Italia, SUA, si Spania. Conform comunicatului, companie energetica Enel SpA din Italia a fost declarata castigatoare, iar in prezent  proiectul hotararii de guvern pentru derularea si finalizarea privatizarii Electrica Muntenia Sud cu a fost promovat spre avizare la institutiile publice implicate. 

Enel SpA este cel mai mare grup de utilitati din Italia si detine in Romania doua filiale Electrica, Dobrogea si Banat. Pretul oferit de ENEL pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiunile Electrica Muntenia Sud a fost de peste 820 milioane euro. 

Sursa: Capital 24 Ianuarie 2007