Electrica a trimis un comunicat de presă în care spune că nu este la un pas de a intra în incapacitate de plată. De asemenea, societatea mai spune că astfel de afirmații duc la incertitudine în piață.
Electrica nu este la un pas de a intra în incapacitate de plată. Societatea spune că astfel de afirmații duc la incertitudine în piață
Electrica a trimis un comunicat de presă în care spune că există afirmații speculative care spun că această companie se află la un pas de incapacitate de plată. Compania mai spune că astfel de afirmații provoacă incertitudine participanţilor la piaţă, dar și comportamente neprevăzute, acestea fiind nefavorabile unei bune desfășurări a activităților de furnizare și distribuție, în timp ce piața este oricum marcată de instabilitate.
„Societatea Energetică Electrica S.A., listată în 2014 pe Bursa de Valori Bucureşti şi pe London Stock Exchange, a raportat profit pe segmentul de furnizare în primele 6 luni ale anului în curs, demonstrând adaptabilitate rapidă la condiţiile pieţei, în paralel cu asumarea rolului de contributor major la implementarea schemelor de sprijin din energie. Afirmaţii speculative precum aflarea companiei într-o imediată apropiere de incapacitate de plată riscă să inducă incertitudine participanţilor la piaţă – clienţi finali, companii şi investitori – şi, implicit, comportamente neprevăzute ce sunt nefavorabile unei bune desfăşurări a activităţilor de furnizare şi distribuţie într-o piaţă profund marcată de instabilitate”, se arată în comunicatul respectiv.
Compania se află în linie cu bugetul
Astfel, Alexandru-Aurelian Chiriță, directorul general al Electrica, spune că societatea pe care o conduce se află în linie cu bugetul aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor în aprilie 2022.
De asemenea, el mai spune că societatea își onorează obligațiile comerciale, cu toate că actualul context din piață este dificil.
„Într-un context atât de dificil, cum este cel al pieţei de energie, compania Electrica, partener al românilor de peste 120 de ani, face apel la echilibru şi colaborare între toate părţile interesate de procesele de distribuţie şi furnizare a energiei, esenţiale pentru consumatori. Electrica SA se află în linie cu bugetul aprobat de către Adunarea Generală a Acţionarilor în aprilie 2022 şi îşi onorează obligaţiile comerciale în condiţiile în care traversăm o perioadă complexă, cu multiple provocări, reiterând faptul că informarea corectă a factorilor implicaţi este esenţială şi orice denaturare a realităţii din piaţă poate să ducă la dezechilibre. Situaţia este una excepţională atât pentru furnizori, cât şi pentru distribuitori, activitatea acestora fiind direct afectată de creşterea fără precedent a preţurilor de achiziţie a energiei de pe pieţele comune, precum şi de deficitele de cash-flow cauzate de majorarea valorilor care trebuie achitate pentru energia achiziţionată pentru viitor”, a subliniat directorul general al Electrica.
Electrica are un profit net de 213 milioane de lei
Alexandru-Aurelian Chiriță a precizat că societatea are un profit net de 213 milioane de lei la 6 luni iar noile modificări legislative legate de capitalizarea diferenţei de preţ pentru energia electrică aferentă consumului propriu tehnologic au potenţial de a determina un impact pozitiv asupra segmentului de distribuţie.
„Situaţia companiilor operaţionale din cadrul Grupului Electrica nu este cu mult diferită de a celorlalţi jucători din piaţă, Electrica raportând, de altfel, transparent şi oferind detalii referitoare la nivelul subvenţiilor de încasat de la stat ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. În prezent, Grupul Electrica este în curs de evaluare a impactului pe care îl au ultimele modificări legislative şi de reglementare. Menţionez, totodată, că în conformitate cu raportarea financiară la 6 luni, segmentul de furnizare al Grupului Electrica înregistrează un profit net de 213 milioane lei, iar noile modificări legislative legate de capitalizarea diferenţei de preţ pentru energia electrică aferentă consumului propriu tehnologic au potenţial de a determina un impact pozitiv asupra segmentului de distribuţie, aspecte ce vor fi relevate în raportarea financiară pentru trimestrul al treilea care va fi publicată la data de 15 noiembrie 2022”, a subliniat Alexandru-Aurelian Chiriţă.
Sumele decontate către societate au fost realizate în baza cererilor depuse
Nu în ultimul rând, președintele Electrica a vorbit și despre informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că statul român a livrat în avans către compania de furnizare din cadrul Grupului sume de bani privind măsurile de protecţie a clienţilor.
„De asemenea, în ceea ce priveşte capacitatea de plată a Electrica Furnizare S.A., menţionăm că aceasta este garantată la nivel de Grup de Electrica S.A., care a contractat noi facilităţi de credit de peste 2 miliarde de lei în prima jumătate a anului, printr-o structură de finanţare acceptată de toate băncile partenere ale Grupului. În ciuda contextului de piaţă dificil, strategia şi planurile de rezilienţă implementate de managementul Grupului la nivelul companiilor operaţionale au permis adaptarea rapidă la condiţiile de piaţă atipice, lucru ce demonstrează că Electrica este şi va rămâne un partener credibil şi stabil pentru români”, se mai arată în comunicatul citat.