Factura la energie electrică ar putea scădea cu aproximativ 6%, din 1 ianuarie 2017, odată cu decizia ANRE de reducere a tarifelor de distribuţie, la care se adaugă impactul reducerii cotei de TVA și eliminarea taxei pe stâlp, prevederi aprobate prin Codul fiscal.
Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) a decis, săptămâna trecută, ajustarea tarifelor de distribuție aplicate anul viitor de cele opt firme de distribuție cu scăderi cuprinse între 3,8% și 9,4%, măsură care va conduce la o diminuare a facturii energiei electrice plătite de populație cu aproximativ
1,9%-2%.
Decizia a fost determinată pe analiza investiţiilor realizate în acest an şi cele pentru 2017, prin care companiile îşi fundamentează preţurile practicate. Reducerea de aproximativ 2% este determinate și ca urmare a aprobării tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate. „Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultima instanţă clienţilor casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu circa 6,47% faţă de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuţie a energiei electrice aprobate în şedinţa de astăzi (marți, 14 decembrie – n.r.), precum şi reducerii preţului de achiziţie a energiei electrice din contractele reglementate“, au anunțat reprezentanții ANRE.
În prezent, din energia consumată de populaţie, 30% are preţ reglementat de ANRE (care scade cu 6,47%), iar 70% provine din piaţa liberă de energie. Președintele instituției, Nicolae Havrileț, ne-a declarat că impactul final al acestor măsuri înseamnă o reducere a facturii la populație cu 2%. Potrivit calendarului stabilit în 2012, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 31 decembrie 2017.
Taxe mai mici
În al doilea rând, scăderea generalizată a cotei TVA de la 20% la 19% antrenează o scădere corespunzătoare de aproape un procent în preţul final. În al treilea rând, de la 1 ianuarie, „taxa pe stâlp“ – pe care o plătesc producătorii, distribuitorii şi transportatorul – dispare. Potrivit unei estimări făcute de ANRE, impactul acesteia în preţul final este de 1%-2%, funcţie de furnizor. Aici, trebuie să precizăm că noul Guvern care se va instala la Palatul Victoria dorește prorogarea cu un an a măsurii de eliminare a „taxei pe stâlp“ și a reducerii cotei TVA. Guvernul Cioloș s-a exprimat însă foarte clar că nu va modifica in niciun fel Codul fiscal până la sfârșitul mandatului său. Prin urmare, este foarte probabilă scăderea TVA și eliminarea „taxei pe stâlp“ de la 1 ianuarie 2017.
Coroborând cifrele de mai sus, rezultă că preţul mediu al facturii la energie electrică pentru consumatorii din România este aşteptat să scadă cu până la 6%, de la 1 ianuarie 2017. Ieftinirea ar putea fi totuşi mai mică pentru că în preţul pentru populaţie va creşte componenta pentru certificatele verzi şi va scădea ponderea energiei din piaţa reglementată. „Vom lua mai puţină energie din piata reglementată, adica 15%, faţă de 25% cât luăm în prezent“, a explicat Havrileţ. Chiar şi aşa însă, dacă preţurile din piaţa liberă rămân la nivelurile actuale, preţul din reglementat ar fi aproximativ egal cu cel din piaţa liberă, adică 2017 nu ar trebui să aducă o creştere de pe componenta preţ energie, adică ieftinirea de care am amintit este perfect posibilă.
Cum a evoluat prețul în ultimii doi ani
În ultimele 18 luni, de la 1 iulie 2015 şi până în prezent, ANRE a operat patru ieftiniri ale preţului final al energiei electrice:
-1 iulie 2015 (-1,5%). Motivul ieftinirii l-a constituit ajustarea cu circa 10% a tarifului de sistem şi cu circa 6% a tarifului de servicii de sistem, ambele categorii de tarife reprezentând o componentă a preţului final al energiei electrice pentru casnici.
-1 ianuarie 2016 (- 3,5%). Principalul motiv a fost scăderea generală a TVA de la 24% la 20%. La aceeaşi dată, ANRE a decis ca tarifele de distribuţie ale energiei electrice să scadă cu 12%. În acelaşi timp însă, componenta de piaţă concurenţială a crescut la 60%, de la 50% anterior, iar preţurile din piaţa liberă erau mai mari decât cele reglementate, şi a crescut şi ponderea certificatelor verzi în factură, de la 35 de lei/MWh la 43 de lei pe MWh. Ieftinirea distribuţiei s-a compensat cu creşterea CPC şi a CV, astfel încât, până la urmă, singura influenţă în preţ a rămas cea a modificării cotei TVA.
-1 aprilie 2016 (- 2,4%). Motivul pe care ANRE l-a luat în considerare este scăderea preţurilor energiei pe bursă, cu o influenţă de 60% în preţul final la consumator.
-1 iulie 2016 (-2%). Ajustarea s-a făcut pe baza ieftinirii transportului cu 11% şi a tarifelor de sistem cu 6,3%.
În total, reducerea facturii la energie în perioada 1 iulie 2015 – decembrie 2016 a fost de circa 11%. Practic, o familie care plătea 100 de lei pe lună la curent în 2015, în prezent mai plăteşte doar 90 de lei, considerând acelaşi consum mediu, iar de la 1 ianuarie ar putea plăti chiar 85 de lei/MWh. Reducerea decisă săptămâna trecută ar fi cea ce-a cincea scădere consecutivă de tarife finale decisă de ANRE, în ultimele 18 luni.
Energia, încă suprataxată
Aceste ieftiniri consecutive ale curentului din ultimul an se datorează, în mare parte, ajustării tarifelor specifice, de transport, sistem şi distribuţie, precum şi din scăderea cotei TVA. Ieftinirea energiei din piaţa liberă a avut doar un impact limitat, pentru că marfa energie reprezintă doar circa 30% din preţul final al curentului la consumator. Energia electrică este suprataxată în România, preţul final având 10 componente, pe lângă costul mărfii propriu-zise, printre care tariful de distribuţie, certificatele verzi, tariful de transport, taxe de cogenerare, toate reglementate, taxa pe „stâlp“, acciză şi TVA.
„În fiecare an, ANRE ajustează tarifele de transport pe baza unor documente tehnice. Se fac prognoze în special legate de cantităţile care vor fi transportate. Cu cât volumul este mai mic, cu atât tariful creşte – şi invers. S-a constatat că a existat o creştere de volum, astfel că tarifele au fost ajustate în sensul scăderii“, spunea, în iulie, după ultima ieftinire a curentului, preşedintele ANRE. Acesta a subliniat importanţa pe care o are în preţul final ajustarea preţului la energie. „Există o consistentă scădere pe piaţa angro, ceea ce ne face să credem, corelat cu ieftinirea activităţii de transport, la o scădere cu 1%-2% la preţul final“. Preţul reglementat al mărfii energie în 2016 este de circa 160 de lei/MWh. La noi acasă însă, preţul final ajunge, funcţie de furnizor, la 530-550 de lei/MWh, tocmai din cauza sumedeniei de taxe şi tarife amintite.
Cum se justifică ieftinirea de la 1 ianuarie: a) scăderea cu 6,5 % a tarifelor de distribuţie; b) reducerea TVA la 19%; c) eliminarea „taxei pe stâlp“.