Beneficiarii de energie verde se pot simți în siguranță în fața creșterii facturilor la electricitate. La urma urmei, în electricitatea verde nu există gaze naturale, ci doar energie din vânt, soare, apă sau biomasă.

Electricitatea verde nu este nici ea ferită de scumpirile provocate de criza de pe piaţa gazelor

Dar chiar și cei care folosesc electricitatea verde acasă trebuie să fie pregătiți pentru creșteri de prețuri. Există diverse motive pentru acest lucru.

Unul dintre ele este piața energiei electrice, după cum explică agenția energetică Ebersberg-Munich.

Pentru că prețurile pentru livrările de energie electrică apar pe bursele de electricitate, de exemplu bursa de electricitate EEX din Leipzig. Operatorii de centrale electrice sau angrosiștii se întâlnesc aici cu furnizorii de energie electrică sau cu companiile industriale, adică cu solicitanții.

Furnizorii E.ON și EnBW tranzacționează, de asemenea, pe bursele de energie electrică.

„Diferiți factori de piață, cum ar fi costurile de achiziție sau cererea și oferta, determină prețurile pentru energia electrică pe burse. Deoarece energia electrică produsă din cărbune și gaz este mai scumpă în situația actuală, cererea și, prin urmare, și prețul pentru energia electrică verde sunt în creștere. Prin urmare, creșterea prețurilor de pe piață are întotdeauna un efect asupra tarifelor pentru energia electrică verde. Acesta este cazul în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al EnBW, potrivit IndoNewYork.com.

Ce reprezintă ordinea de merit?

Cu toate acestea, designul pieței de electricitate joacă, de asemenea, un rol, după cum a raportat un purtător de cuvânt al companiei de electricitate E.ON. Acoperirea ofertei și proiectarea prețului energiei electrice se bazează pe așa-numita ordine de merit.

„Pe scurt, aceasta stipulează că pentru energia electrică se percepe prețul celui mai scump tip de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt al E.ON.

În practică, acest lucru înseamnă că „în ordinea în care sunt oferite, centralele electrice sunt adăugate de la cele mai ieftine la cele mai scumpe, până când toți consumatorii își pot acoperi achizițiile de electricitate”, scrie agenția energetică Ebersberg-Munich.

În această ordine, energiile regenerabile sunt pe primul loc, apoi centralele nucleare, apoi centralele pe lignit, urmate de centralele pe huilă, centralele pe gaz și pe aburi și, în final, centralele cu turbine cu gaz. „Prețul energiei electrice pentru toți furnizorii se bazează pe cea mai scumpă ofertă a furnizorului care contribuie la îndeplinirea cantității de energie electrică necesare.”

Prin urmare, prețul energiei electrice depinde de cea mai scumpă centrală electrică care mai este necesară pentru a acoperi cererea de energie electrică. Iar acestea sunt centralele electrice pe gaz în acest moment.