Electrocasnice „cu fiţe” pentru cei care iubesc luxul

Vânzările de electrocasnice premium cresc, în timp ce produsele poziţionate pe celelalte segmente se confruntă cu o scădere a cererii, din cauza saturaţiei intervenite în piaţă. În România, începe să se contureze tot mai pregnant un segment de consumatori decişi să-şi doteze gospodăriile cu cele mai noi şi performante modele, ca tehnologie, de aparate electrocasnice, unele multifuncţionale. Tendinţa este cu atât mai interesantă, cu cât, per total, piaţa de profil s-

Vânzările de electrocasnice premium cresc, în timp ce produsele poziţionate pe celelalte segmente se confruntă cu o scădere a cererii, din cauza saturaţiei intervenite în piaţă.

În România, începe să se contureze tot mai pregnant un segment de consumatori decişi să-şi doteze gospodăriile cu cele mai noi şi performante modele, ca tehnologie, de aparate electrocasnice, unele multifuncţionale. Tendinţa este cu atât mai interesantă, cu cât, per total, piaţa de profil s-a confruntat cu o scădere a cererii, în comparaţie cu alţi ani, mai ales  perioada 2003 – 2005, când puteam vorbi despre un adevărat „boom“ al vânzărilor.

Rezultatele Whirlpool arată o creştere cu 100% pe segmentul de plite vitroceramice, o categorie premium de produse încastrabile. Tot anul trecut, s-a înregistrat şi o creştere semnificativă, de 115%, pe segmentul de „side by side“, aşa-numitele frigidere americane cu două uşi, produse cu un număr impresionant de funcţii. Acestea sunt cele mai performante echipamente frigorifice casnice de pe piaţă şi se comercializează la preţuri specifice produselor de lux.

O altă creştere spectaculoasă pentru Whirlpool, de 90%, s-a remarcat la gama de produse Emotion, o gamă de combine frigorifice premium, care includ panouri de comandă LCD, filtre antibacteriene, mai multe compartimente, cu un volum mai generos şi finisaje din inox.

„În mod evident, cele mai mari vânzări de electrocasnice se regăsesc tot pe segmentul de medium – low, însă cifrele de anul trecut arată o tendinţă clară a consumatorilor de achiziţionare a produselor premium, cu funcţii complexe şi design deosebit. Dacă în trecut vorbeam de preţ ca fiind un argument decisiv în achiziţia electrocasnicelor, cifrele din 2006 vorbesc despre conturarea unui segment premium tot mai reprezentativ“, afirmă Mioara Bolozan, director marketing, Whirlpool România.

Cea mai mare parte a consumatorilor preferă clasicele electrocasnice albe. Chiar şi produsele cu finisaje din inox, deşi prezente pe piaţă de câţiva ani, reprezentau o alegere atipică. În ultimul timp, şi mai cu seamă anul trecut, au crescut vânzările pe acest segment. Un factor care a influenţat probabil acest comportament a fost evoluţia tehnologică în materie de finisaje din inox, Whirlpool lansând pe piaţă produse din inox tratat, care permit o întreţinere mai uşoară şi nu reţin amprentele.

De la simplu şi util, la eleganţă şi lux

Maşina de spălat vase din gama Insight, de la Electrolux, lansată recent pe piaţă, pune accentul pe inovaţie şi design exclusivist. De altfel, toate produsele din această gamă sunt uşor de recunoscut, datorită caracteristicilor lor: afişaj digital pe o suprafaţă mare, care oferă o multitudine de informaţii, utilizare confortabilă, detalii sofisticate, inox şi mânere metalice, simboluri grafice şi animaţii.

„Într-adevăr, putem afirma că piaţa pe segmentele premium şi lux este în continuă creştere şi în România“, ne confirmă Han Khyu, preşedintele LG Electronics România, companie ce are ca public-ţintă segmentul „high – end“, peste 35% din portofoliul său de produse fiind din gama premium.

„Tendinţele constatate în România le urmează pe cele internaţionale. Ne aliniem şi din acest punct de vedere la trendul mondial. Nu deţinem, deocamdată, date statistice referitoare la gradul de creştere a cererii pe segmentul premium, per ansamblul pieţei de electrocasnice, dar este clar că dezvoltarea acestui segment este influenţată şi de scăderea preţurilor“, precizează Han Khyu.

Menţionăm însă că procentajul cu care s-a redus preţul aparatelor electrocasnice este mai mic decât în cazul electronicelor. Astfel, televizoarele LCD cu diagonala de 20 de inci, marca LG, au scăzut sub 2.000 de lei. Un frigider LG cu tehnologie „no frost“, controlul temperaturii pe bază de senzori, display LCD, cu „home bar“ şi care dispune de clasa energetică A este comercializat la preţul de 7.999 lei.

Modelele încastrabile reprezintă unul dintre segmentele care au înregistrat creşteri constante, chiar şi în ultimii doi ani, perioada de scădere a pieţei de electrocasnice. În ţările vestice, proporţia între încastrabile şi „free standing“ este de 45% – 55%. Sigur, în România, ponderea primei categorii este mult mai mică, însă principalii jucători din piaţă susţin că în anii ce vor urma ne vom apropia tot mai mult de situaţia înregistrată în alte ţări europene.

În ceea ce priveşte tendinţele şi particularităţile pieţei locale, Mioara Bolozan este de părere că aceasta este caracterizată de volatilitate, ceea ce este firesc pentru o piaţă emergentă.

„În mare parte, trecem prin aceleaşi etape ca şi alte ţări care au aderat la Uniunea Europeană înaintea noastră. Practic, nu se poate spune că există diferenţe foarte mari între pieţe, în ceea ce priveşte segmentarea, diferă doar dimensiunea fiecărui segment în parte“, explică reprezentanta Whirlpool.
Ce se va întâmpla, în viitor, cu electrocasnicele care, în România, au încă o piaţă de nişă? Se pare că lucrurile evoluează şi în cazul acestora.

Vânzările de maşini de spălat vase, de exemplu, au înregistrat creşteri demne de luat în seamă, atât în 2005, cât şi în 2006. Cuptoarele cu microunde, în special cele cu funcţii de bază, au fost adoptate relativ rapid de români, în timp ce cuptoarele cooking, pentru gătire, sunt încă o alegere atipică.
Ne aşteptăm ca şi vânzările de uscătoare să înregistreze creşteri, mai cu seamă că tot mai mulţi posesori de apartamente renunţă la balcon, integrându-l în spaţiul din casă, iar baia nu mai este de mult locul în care se atârnă rufele pe sârmă.  

Impactul noilor concepte

«În anii care vor urma, este posibil să găsim şi pe piaţa românească produse de concept, din sfera aşa-numitelor „living products“, cu o tehnologie avansată, menită să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii în moduri în care nu ne imaginam până acum.»

Mioara Bolozan, director marketing, Whirlpool România