Comisia Europeană a anunțat noi norme de proiectare ecologică pentru aceste electrocasnice. Regulile vizează reducerea consumului de energie și facilitarea reparării acestor aparate.
Noi reguli pentru aceste electrocasnice
Comisia Europeană a publicat noi norme privind proiectarea ecologică pentru a reduce consumul de energie al uscătoarelor de rufe de uz casnic. Regulile facilitează și repararea acestora. Noile norme înlocuiesc actuala proiectare ecologică și vor fi însoțite de o nouă etichetă energetică care se va aplica acestor uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur introduse pe piață începând cu 1 iulie 2025.
Astfel, ținând cont de cele mai recente evoluții tehnologice, doar uscătoarele de rufe cu tambur bazate pe tehnologia pompelor de căldură vor fi permise pe piață, se arată într-un comunicat.
De asemenea, eticheta energetică a fost modernizată și redimensionată. Aceasta va fi schimbată de la A+++ la D, cum e în prezent, la A la G. Clasa A se va aplica doar celor mai bune produse din clasă. Se creează astfel un stimulent pentru ca producătorii să dezvolte aparate performante și eficiente din punct de vedere energetic.
Producătorii vor trebui, de asemenea, să respecte criteriile de durabilitate. Aici este inclusă obligația de a pune la dispoziția consumatorilor și a reparatorilor o listă de piese de schimb. În acest fel se stimulează repararea produselor de uz casnic în loc să fie aruncate.
Ce economii se estimează că vor aduce noile măsuri?
Se preconizează că măsurile publicate vor conduce, până în 2040, la economii semnificative de energie și de emisii de gaze cu efect de seră. Estimările arată economii de aproximativ 15 TWh și, respectiv, 1,7 milioane de tone de CO2.
Cifrele pot fi comparate cu un consum anual de energie electrică a aproximativ 2,6 milioane de vehicule electrice.
În plus, eficiența energetică îmbunătățită care rezultă din noile măsuri are potențialul de a economisi aproximativ 2,8 miliarde de euro pentru consumatori.
Noile norme sunt rezultatul unor consultări și examinări extinse din partea Parlamentului European și a Consiliului de Miniștri.
Producătorii vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție de aproximativ 18 luni pentru a pune în aplicare noile măsuri, precizează Comisia Europeană.
În UE există aproape 60 de milioane de uscătoare de rufe de uz casnic
Normele UE privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru uscătoarele de rufe de uz casnic cu tambur sunt în vigoare din 2012. În prezent, există mai multe pompe de căldură pe piață, în mare parte datorită tehnologiei care a evoluat semnificativ în ultimul deceniu, precum și datorită economiilor de energie realizate de consumatori în contextul recentelor prețuri ridicate ale energiei și al crizei energetice aferente.
Uscătoarele cu pompă de căldură s-au dovedit a fi mai eficiente din punct de vedere energetic în comparație cu alte tehnologii. În prezent, în UE sunt utilizate în jur de 60 de milioane de uscătoare de rufe casnice. Adoptarea noilor norme ar contribui la accelerarea în continuare a vânzărilor de uscătoare de rufe cu pompă de căldură mai eficiente din punct de vedere energetic.