România este, alături de Rusia şi Ucraina, una dintre ţările din Europa de Est cu cel mai mare apetit pentru brandurile de lux. Un număr de 172 de persoane din România deţineau anul trecut active nete de minimum 30 milioane de dolari, iar până în 2020 li se vor adăuga încă 108 români, potrivit unui studiu asupra averilor private globale realizat de compania Knight Frank. Totodată, în ultimii zece ani numărul persoanelor cu averi de minim 30 de milioane de dolari din România a crescut cu 192% (113 persoane), cei cu peste 100 milioane de dolari cu 194% (31 persoane). Deşi maşinile de lux rămân principala pasiune a bogaţilor din ţara noastră, majoritatea dintre ei cheltuiesc sume imense şi pe electronice, iar producătorii creează produse pe măsura aşteptărilor lor. Cele mai multe dintre gadgeturi sunt disponibile şi pe plan local, astfel încât aceştia nu mai sunt nevoiţi să le achiziţioneze din străinătate.
Televizorul care se roteşte după bunul plac
Unul dintre produsele de lux care este disponibil şi în ţara noastră este televizorul BeoVision Avant de la Bang & Olufsen. Acesta are un ecran 4K de 55 inch (140 cm) şi dispune de un stand care roteşte televizorul după placul utilizatorului. Televizorul mai include o bară de sunet care este ascunsă şi apare doar când televizorul este pornit. În plus, BeoVision Avant include opt difuzoare, fiecare cu propriul amplificator, care generează trei canale de sunet, stânga, dreapta şi central. Televizorul include un senzor care analizează lumina ambientală şi setează imaginea în consecinţă. Preţul unui televizor este de 8.000 de dolari. Creată în 1925, firma Bang & Olufsen a fost înfiinţată de Peter Bang şi Svend Olufsen, iar în prezent este una dintre cele mai renumite firme producătoare de produse audio, TV şi telefoane. Mult mai important decât televizorul este smartphone-ul. Orice utilizator de smartphone visează la un model Apple iPhone 6. Cei cu bani, care vor să se diferenţieze, optează pentru un model personalizat. Designerul Alexander Amosu personalizează, la comandă, telefoane Apple. Cea mai nouă creaţie este un iPhone 6 placat cu aur de 18 carate şi împodobit cu peste 6.000 de diamante. Lucrul la un astfel de telefon durează opt săptămâni, iar preţul unui model este de 2,75 milioane de dolari. La acest preţ contribuie şi diamantul în forma logoului Apple care are 51,29 carate.
Telefon cu asistent personal
Când vine vorba de telefoane de lux, Vertu este marca ce se află în mintea tuturor. Producătorul britanic de telefoane de lux a lansat, recent, modelul Vertu Aster. Acesta costă între 6.900 şi 9.700 dolari. Cei care achiziţionează un astfel de telefon primesc şase luni de abonament gratuit pentru Concierge Vertu. Acesta este un fel de asistent personal disponibil la orice oră din noapte și zi, care oferă asistenţă în orice domeniu. Vertu oferă acces şi la hot-spoturi în întreaga lume, unde clienţii se pot conecta la internet, aceştia beneficiind şi de protectie din partea Kaspersky Mobile Security. Din punctulde vedere al caracteristicilor, telefonul are un ecran de 4,7 inch, procesor de 2,3 GHz, cameră de 13 MP, spaţiu de stocare de 64 GB şi o baterie de 2.275 mAh. Când ecranul smartphone-ului devine prea mic, atunci e nevoie de un laptop. Cele mai populare sunt cele ale americanilor de la Apple. De altfel, cel mai scump laptop din lume, la ora actuală, este un MacBook Air Supreme, dacă nu luăm în calcul marca Luvaglio (foto), despre care nu se cunosc prea multe detalii. Laptopul este disponibil în trei ediţii: Ice (Gheaţă), Fire (Foc) şi Platinum (Platină). Aceasta din urmă este cea mai scumpă, având un preț de 500.000 de dolari. Preţul mare se explică şi prin faptul că nu există decât cinci bucăţi în întreaga lume, iar corpul laptopului este placat cu platină, ceea ce face ca greutatea PC-ului să fie de 7 kg. În ceea ce priveşte caracteristicile tehnice, MacBook Air Supreme include un procesor Intel Core 2 Duo P8400, memorie RAM de 8GB şi hard disk de 1 terabyte.