La începutul lunii ianuarie a anului 2007, regretatul Steve Jobs prezenta iPhone, un telefon inteligent care a schimbat industria telecom şi nu numai. Smartphone-rile existau pe piaţă de mai multă vreme, însă erau complicate şi greu de utilizat. Acestea ofereau funcţii de agendă, calendar, email, însă nu au prins la public. Pe 29 iunie 2007, Apple punea în vânzare prima generaţie iPhone şi declanşa o adevărată revoluţie tehnologică. Telefoanele inteligente au devenit instrumente indispensabile pentru majoritatea dintre noi.

Utilizatorii le folosesc pentru a captura fotografii, pe post de GPS, player de muzică, mesaje, email, rețele de socializare etc. Dar, aşa cum apariţia televiziunii nu a dus la dispariţia radioului, smartphone-urile nu au făcut ca anumite industrii să dispară, însă le-a afectat considerabil. Un exemplu este sectorul foto, care este în declin.
Piaţa foto din România a scăzut cu aproape 17% în trimestrul al doilea din 2015, până la o valoare totală de 6 milioane de euro, în timp ce piaţa de telefoane inteligente a crescut cu 22%. De asemenea, aparatele GPS sau MP3 playerele încă rezistă pe piaţă, însă sunt mult mai ieftine. Dacă înainte ca smartphone-urile să devină atât de populare, aparatul GPS se găsea în număr mare în autoturisme, în prezent locul lor a fost luat de telefoane sau tablete.

Chiar şi cele mai ieftine smartphone-uri vin echipate cu un sistem GPS care oferă utilizatorilor cele mai scurte şi mai rapide variante către destinaţia aleasă, dar şi puncte de interes, benzinării sau restaurante. Producătorii de GPS-uri oferă, însă, aparate cu hărţi actualizate pe viaţă. Un astfel de GPS este Mio Spirit 4900. Acesta are preinstalată în memorie o bază de date pentru radarele fixe, dispune de modul pieton, pentru a putea descoperi oraşul pe jos, şi funcţia de asistenţă la parcare, care afişează o listă de parcări pe o rază de 1 km.

Preţul unui Mio Spirit 4900 este de doar 300 de lei. Când vine vorba de camere foto, cele mai noi telefoane de pe piaţă sunt echipate cu senzori cu rezoluţie de 13 megapixeli şi chiar 20 de megapixeli. Camerele foto din telefoane pot filma la rezoluţii 4K (cu detalii de patru ori mai mari decât Full HD), ceea ce înseamnă  capturarea de conținut video la nivel profesional. Unele telefoane permit utilizatorului să comande și să controleze alte trei smartphone-uri, în momentul în care este înregistrat un clip video, simultan din patru unghiuri, și să sincronizeze editarea clipurilor video. Costul unui astfel de telefon trece însă de 2.000 de lei. Un aparat foto compact Canon IXUS 160 cu rezoluţie 20 MP, zoom optic 8X, care filmează în mod HD costă 350 de lei. O funcţie a telefonului pe care o folosesc majoritatea posesorilor de smartphone-uri este cea de redare de muzică. Telefoanele pot reda zeci de ore de muzică, însă cei care vor un MP3 player pot achiziţiona unul cu 70 de lei. Modelul Energy Sistem Bike Music Box are 87 de grame, suportă carduri microSD/SDHC şi are inclusă şi o lanternă.

Canon IXUS 160


Rezoluţie senzor: 20 MP
Zoom digital: 4x
Zoom optic: 8x
Ecran: 2.7 inch
Detecţia feţei: Da
Preţ: 350 lei

Mio Spirit 4900

Ecran: 4.3 inch
Rezoluţie: 480 x 272 pixeli
Procesor: Samsung 6443, 400 MHz
Greutate: 139 g
Preţ: 300 lei

MP3 Player Energy Sistem Bike Music Box


Format audio: MP3, WMA
Carduri suportate: microSD/SDHC
Putere (RMS): 3W
Baterie: Li-Ion
Preţ: 70 lei