Tehnologia evoluează într-un ritm uluitor, gadgeturile devin tot mai performante şi, chiar dacă multe nu mai sunt relevante, ele continuă să se găsească în magazine.
Ramele foto digitale, aparatele foto compacte, televizoarele cu tub catodic, GPS-urile, MP3 şi MP4 playerele sunt doar câteva din electronicele care se “încăpăţânează” să reziste pe piaţă. În cazul ramelor foto digitale, acestea au devenit populare odată cu dispariţia fotografiilor developate şi cu avansul aparatelor de fotografiat digitale. În urmă cu şapte ani, acestea reprezentau alegerea evidentă pentru un cadou, însă în zilele noastre câteva modele se mai găsesc în magazine. Preţul variază între 200 lei şi 1.000 lei, în funcţie de dimensiune. Cele mai multe suportă funcţii precum slide show, zoom, rotire imagine, au difuzor încorporat pentru redarea de melodii sau filme, dar şi funcţii de ceas şi calendar.
Aparatele foto compacte rezistă pe piaţă deşi vânzările sunt în declin de mai mulţi ani. Faptul că nu oricine îşi permite un aparat foto de tip DSLR sau un smartphone performant este unul dintre motivele pentru care acestea încă se găsesc pe piaţă. Preţurile pornesc de la 180 de lei pentru un aparat cu senzor de 18 MP, zoom digital 8X şi ecran LCD de 2,7 inch şi pot ajunge până la 800 lei pentru un model cu 16MP, zoom optic 12X şi filmare full HD la 30 de cadre pe secundă.
În privinţa televizoarelor, tehnologia evoluează la fel de rapid precum în cazul telefoanelor mobile inteligente. O dată pe an, producătorii introduc tehnologii noi şi chiar dacă în zilele noastre se vorbeşte de transmii TV în format 4K, în România sute de mii de gospodării folosesc televizoare cu tub catodic. În magazinele fizice acestea au început să dispără treptat, însă există magazine online care încă comercializează aparate TV cu tub. Preţul aparatelor noi cu ecran plat au reprezentat un obstacol în calea achiziţiei, dar în zilele noastre un televizor cu tehnologie LED şi diagonală de 51 cm costă în jur de 400 lei. Un model cu diagonală de 81 cm, HD, costă 650 lei, iar unul 4K costă 1.600 lei.
GPS-urile erau pe val în urmă cu zece ani şi orice şofer îşi dorea unul. Avansul smartphone-urilor a făcut ca aplicaţiile cu hărţi incluse pe acestea să facă aparatele GPS inutile. Cu toate acestea, ele nu au dispărut de pe piaţă. Foarte interesant este că şoferii folosesc navigaţia de pe telefonul mobil chiar dacă automobilul lor este dotat din fabrică cu sistem GPS. Un studiu efectuat de J.D. Power arată că jumătate dintre cumpărătorii de maşini au încetat să mai folosească sistemele GPS din automobile la 90 de zile după cumpărarea acestora, preferând smartphone-ul. Aparate GPS pot fi achiziţionate în prezent de la 150 lei, cele cu ecran de 4,3 inch, iar modelele mai scumpe costă peste 2.000 de lei.
O altă categorie de produse care continuă să reziste pe piaţă este cea a MP3 şi a MP4 playerelor. La fel de afectate de apariţia smarphone-urilor, acestea se găsesc în magazine, însă la preţuri modice care pornesc de la 19 lei şi pot ajunge la 100 de lei. Japonezii de la Sony, care au inventat walkman-ul, continuă să creadă în ele şi au lansat modele cu specificaţii de top, însă la preţuri prohibitive, de peste 1.000 de euro.
Cameră foto digitală SONY DSC-W800S: Preţ: 350 lei
Ramă foto digitală Hama Steel 8 inch: Preţ: 400 lei
Mp3 Player Orient: Preţ: 19 lei
Sistem de navigaţe Mio Spirit 7500 LM: Preţ: 520 lei