Deși armata ucraineană s-a abținut o vreme să vizeze infrastructura energetică a Rusiei, acum pare să-și reevalueze strategia de a întrerupe finanțarea războiului Rusiei, notează profesorii belgieni Damien Ernst și Corentin de Salle într-un articol publicat de ”Le Monde”.
Când petrolul devine prea ieftin, perspectivele Rusiei se prăbușesc
De la izbucnirea sa în februarie 2022, războiul ruso-ucrainean a perturbat dinamica energetică la scară globală. Occidentul s-a eliberat, treptat, de dependența de gazul rusesc. Importurile Europei au scăzut drastic, ajungând de la 1.500 de terawați-oră anual, înainte de război, la mai puțin de 250 de teravați-oră în prezent.
Gazul rusesc a fost înlocuit in mare parte de importuri de gaze lichefiate, în principal din Statele Unite.
Europa a abandonat și toate produsele petroliere rusești, care au găsit alte piețe, precum India și China, arată Le Monde.
Războiul cu învingători și învinși
Deși războiul rămâne nesigur din punct de vedere militar, are deja învingători și învinși. Europa este acum în tabăra învinșilor. A plătit un preț mare pentru că s-a îndepărtat de gazul rusesc.
Din 2022 până la începutul lui 2023, prețurile gazelor au depășit și 200 de euro pe megawat-oră. Chiar dacă prețurile actuale par să se stabilizeze la aproximativ 30 de euro pe megawat-oră, rămâne și de două ori mai scump decât înainte de război și de trei ori mai scump decât în SUA.
În schimb, SUA este în tabăra câștigătoare datorită investițiilor de 15 ani în fracturarea hidraulică și unei industrii a gazelor extrem de inovatoare, care a ajutat-o să exploateze rezervele imense de gaz de șist.
Astfel, SUA a obținut suveranitatea energetică virtuală, cu prețuri interne mai scăzute la gaze de care beneficiază industria sa. Statele Unite au devenit și cel mai mare exportator mondial de gaz lichefiat în 2023. SUA au depășit Qatar și Australia, cu un volum de export de 1.400 terawatt-oră.
Inițial, de războiul din Ucraina a beneficiat, în mod paradoxal, sectorul energetic rus, din 2022 până în primele luni ale anului 2023. Până la finele anului 2024 s-ar putea să nu mai fie așa.
Prețurile au scăzut semnificativ și Rusia a reușit să găsească alte piețe doar pentru o mică parte din gazul pe care îl furniza de obicei Europei, din cauza lipsei unei infrastructuri de transport adecvate.
Supraaprovizionare
Când vine vorba de petrolul rusesc, sancțiunile occidentale au fost prea puțin eficiente. Folosind o flotă de petroliere vechi pentru a eluda sancțiunile, Rusia a găsit alte piețe pentru petrolul său.
În cele din urmă, și Rusia se va afla de partea învinșilor. Impunând Europei un șantaj energetic, care nu va fi uitat prea ușor, Rusia se va trezi cu un handicap economic grav pe termen foarte lung. Viitorul este incert: veniturile rusești din petrol și gaze au scăzut cu 24% în 2023.
Anul trecut, Statele Unite au inițiat sancțiuni și o plafonare a prețului pentru țițeiul rusesc care tranzitează pe apă. Intenția nu a fost de a perturba fluxul de petrol, ci de a restricționa veniturile Rusiei. Aceasta a folosit banii din țiței pentru a-și finanța operațiunile militare în Ucraina.
Administrația Biden a insistat că sancțiunile și plafonarea au fost eficiente, în ciuda acuzațiilor că nu și-au atins scopul.
Accelerarea cererii de la rafinăriile chineze şi indiene pentru petrolul cu preţ mic a crescut preţul ţiţeiului rusesc ESPO în 2023, depăşind plafonul de preţ al barilului de 60 de dolari, impus de G7 în decembrie 2022, pe măsură ce au proliferat opţiunile alternative de transport şi asigurările pentru eludarea sancţiunilor.
Școala de Economie din Kiev a estimat că Moscova va obține 178 de miliarde de dolari din vânzările de petrol în 2023. A prezis că această cifră va crește în 2024.
Potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, interdicția de import și plafonarea prețurilor au lăsat Rusia fără 37 de miliarde de dolari în venituri din export.
„Plafonarea a avut un impact, dar nu a reușit să-și ridice potențialul”, au declarat analiștii CREA în decembrie anul trecut.