Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat în ultimele zile noi lovituri în regiunea Zaporojie, cu drone și rachete S-300. Mai nou, anumite surse au alimentat zvonurile conform cărora Ucraina ar putea plănui o contraofensivă surpriză în altă parte, pentru a-i fenta pe ruși, scrie Daily Beast.
Ucraina a mai folosit elementul surpriză în avantajul său
Ucraina a mai folosit elementul surpriză în avantajul său. La începutul anului, au apărut informații că forțele ucrainene pregătesc o contra-ofensivă împotriva Hersonului, în sud, când de fapt, ucrainenii pregăteau o campanie de câștigare a Harkov-ului, în nord-est. Acest atac i-a forțat pe ruși să se retragă, prinzându-i pe picior greșit. Alte zone pe care Ucraina ar putea fi interesată să le elibereze ar putea include Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie.
Crimeea se află și ea pe lista țintelor, în viitorul apropiat, a declarat un oficial ucrainean pentru The Daily Beast. Câștigarea regiunii Herson, la nord de Crimeea, reprezintă un pas-cheie pe care trebuie să-l facă forțele ucrainene înainte de a lua în considerare recâștigarea peninsulei Crimeea, care ar putea să se întâmple primăvara viitoare, a declarat oficialul pentru The Daily Beast.
Ucrainenii s-ar putea baza pe răspândirea unor informații false
Deși este imposibil de anticipat următoarea lor mișcare, forțele ucrainene ar putea foarte bine să acționeze astfel încât să surprindă din nou, a declarat Jim Townsend, fostul secretar adjunct al Apărării pentru politica europeană și NATO.
„Sunt oameni foarte inteligenți, iar unul dintre motivele pentru care se descurcă atât de bine este că sunt imprevizibili”, a spus Townsend, sugerând că ucrainenii s-ar putea baza pe răspândirea unor informații false pentru a-i ”induce în eroare” pe ruși. „Ucraina ne pune în situația de a ghici. Asta înseamnă că și rușii trebuie să ghicească următoarea lor mișcare”, a continuat el.
Trupele ruse luptă mai mult din inerție
Un fost comandant militar rus, care a vizitat linia frontului în Ucraina, a declarat că soldații ruși sunt complet dezorientați din cauza acestui război fără un scop clar și a planificării strategice slabe a Kremlinului. Igor Girkin, fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate, care a condus operațiunea de anexare a Crimeii în 2014, a criticat în mai multe rânduri strategia militară a Rusiei în Ucraina. În octombrie, el a anunțat că se alătură armatei ruse pentru a lupta în Ucraina dar, ulterior, a decis să se alăture batalionului Republicii Populare Donețk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. El a fost trimis la Svatove, în regiunea Luhansk Oblast. Zilele trecute, Girkin a povestit ce a văzut pe front, susținând că trupele ruse luptă fără „obiective strategice” clare.
„Trupele luptă din inerție, neavând nici cea mai mică idee despre obiectivele strategice finale ale campaniei militare actuale”, a scris el în mesajul de pe Telegram.
Moscova nu reușește să le explice pentru ce luptă
Lipsa unui scop clar și a condițiilor obținerii unei victorii sau pur și simplu pentru încheierea războiului provoacă „apatie” în rândul soldaților, spune el.
„Pentru majoritatea forțelor armate ale Federației Ruse, soldații și ofițerii nu înțeleg: în numele a ce și pentru ce luptă. Autoritățile Federației Ruse nu sunt în măsură să le explice acest lucru, deoarece stabilirea unui obiectiv clar pentru SMO (Operațiunea Militară Specială) înseamnă „limitarea spațiului de manevră”, a adăugat Girkin. Președintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces lung”, recunoscând, voalat, că acest conflict nu a decurs conform planurilor sale.