Un fals grosolan lansat de Elena Ceaușescu naște semne de întrebare chiar și acum, după zeci de ani de la Revoluția din 1989. Autointitulată „savantă de renume mondial”, malefica soție a dictatorului Ceaușescu a obținut titlul de doctor-inginer, după ce, se vorbește în popor, ar fi rămas chiar repetentă pe vremea când era elev la școala primară.
Elena Ceaușescu a devenit doctor-inginer în mai puțin de o lună!
Legătura soției dictatorului de la București, Elena Ceaușescu, cu școala nu a fost una foarte strânsă. Ajunsă la vârful puterii, Elena Ceaușescu a scos una dintre cele mai mari scorneli ale României. Cariera academică a soției dictatorului Nicolae Ceaușescu a fost, este și va fi unul dintre subiectele de dezbatere care stârnesc curiozitatea.
Puțini știu că Elena Ceaușescu a reușit să obțină titlul de doctor inginer în mai puțin de o lună. Adevărul despre acest furt” a ieșit la iveală târziu.
Soția dictatorului Ceaușescu a absolvit Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic București. Cel mai controversat aspect al parcursului academic al „Leanei” s-a conturat, în toamna anului 1964, a fost numită la conducerea Institutului de Cercetări Chimice – ICECHIM. Aici a început colaborarea cu mai mulți chimiști de renume.
N-a avut niciun aport la teza de doctorat
Potrivit unor declarații ulterioare, aceștia au contribuit semnificativ la realizarea tezei sale de doctorat. Un coleg de la ICECHIM, Radu Bordeianu, a confirmat acest lucru. El a negat, însă, orice colaborare personală sau contribuție din partea sa.
„Solomon, pe atunci profesor de Chimie Macromoleculara la Institutul Politehnic si seful Sectiei Elastomeri din ICECHIM. Ozias Solomon si Silvia Bittman au avut contribuțiile cele mai importante la acea lucrare. Amândoi au emigrat, la scurt timp dupa sustinerea tezei, in Statele Unite. Ozias Solomon a murit, Silvia Bittman are in jur de 85 de ani”, susținea Bordeianu, citat de Jurnalul Național.
În perioada 1957-1957, ea a reușit să obțină trei brevete. De asemenea, a publicat și numeroase articole, dar și comunicări. Totuși, puțini cred că ar fi făcut totul singură. Adevărații autori ar fi fost colectivul de la ICECHIM și alți cercetători. Iar aspectele controversate nu se opresc doar aici.
Academicianul Cristofor Simionescu ar fi avut și el o implicare. Mai exact, el ar fi coordonat teza de doctorat a Elenei Ceaușescu. Numele său nu apare însă în documente oficiale.
În 1967, soția lui Nicolae Ceaușescu urma să susțină teza de doctorat într-un cadru public. Asta nu s-a întâmplat însă niciodată. Prezentarea ar fi avut loc la 6 dimineața, departe de ochii publicului, într-un mod aparte.
Nu a contat însă, pentru că la final, comisia a dat voturile necesare pentru acordarea titlului de doctor inginer Elenei Ceaușescu.