Elena Lasconi, noi promisiuni

Elena Lasconi, candidată USR calificată în turul doi al alegerilor prezidențiale, a declarat că intenționează să desecretizeze informațiile legate de ajutorul militar oferit de România Ucrainei în contextul războiului de apărare împotriva Rusiei.

Aceasta a afirmat că asemenea informații nu ar trebui să fie considerate secrete de stat, în special cele care implică cheltuielile Administrației Prezidențiale sau contribuțiile țării noastre la sprijinirea Ucrainei.

„Nu poate să fie secret de stat cum cheltuiește banii Administrația Prezidențială, de exemplu, în călătoriile pe care le face președintele. Nu poate să fie secret de stat contribuția noastră în Ucraina”, a declarat Elena Lasconi în cadrul emisiunii *Insider politic*, difuzată de Prima TV.

Totodată, Lasconi a promis că va aduce o transparență totală în funcționarea instituțiilor publice, menționând în mod special ANAF și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceasta a subliniat necesitatea digitalizării ANAF și a criticat lipsa de transparență și eficiență a CNAS.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate este o gaură neagră. Noi plătim la stat o grămadă de bani pentru sănătate, iar sistemul nu s-a schimbat în bine, ba din contră. Și dacă statul ar fi corect, tot ar exista suspiciuni că e ceva în neregulă. Fii transparent, totul la vedere”, a adăugat ea.

Elena Lasconi, despre Klaus Iohannis

În același interviu, Elena Lasconi a dezvăluit că nu a fost contactată de președintele Klaus Iohannis după calificarea în turul doi al alegerilor prezidențiale, calificare care nu a fost încă validată de Curtea Constituțională.

„Doamne! El nu vorbește, cred că nici nu există”, a reacționat candidată USR. Ea a explicat că, în ziua alegerilor, și-a ținut telefonul pe silențios și a vorbit doar câteva minute cu fiica sa, care nu se simțea bine. „Nu am stat să mă uit pe telefoane tot timpul”, a precizat ea.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis, al cărui mandat expiră pe 21 decembrie, nu a transmis niciun mesaj public pentru a încuraja participarea la vot înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. În ziua votului, acesta s-a prezentat singur la urne, dar a refuzat să ofere declarații presei, în ciuda întrebărilor adresate de jurnaliști.

La patru zile după scrutin, șeful statului a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în cadrul căreia s-a discutat despre atacuri cibernetice ce ar fi vizat influențarea procesului electoral. În același timp, Curtea Constituțională a dispus renumărarea voturilor din primul tur, fără ca Iohannis să facă vreo declarație publică pe acest subiect.