Elena Lasconi, lidera USR, a fost surprinsă într-un moment de confuzie în cadrul unei conferințe de presă, când a fost întrebată despre impozitul global pe gospodărie. În loc să ofere un răspuns clar, aceasta a făcut referire la alte subiecte, demonstrând lipsa de pregătire pe tema discutată și stârnind reacții în rândul jurnaliștilor prezenți.
Elena Lasconi, gafă la conferința de presă
În cadrul unei conferințe de presă, Elena Lasconi a fost întrebată despre poziția USR în privința impozitului global pe gospodărie, un subiect care circulă în spațiul public.
Reporterul Cătălina Mănoiu a adus în discuție informații conform cărora măsura ar urma să fie dezbătută în Parlamentul României începând cu anul viitor.
„Aș vrea să vă întreb, în spațiul public se discută despre impozitul global pe gospodărie, este un subiect apărut recent. Surse guvernamentale spun că se va discuta de anul viitor în noul parlament. Care este poziția USR, să ne spuneți dumneavoastră, vă rog.”
În loc să ofere o poziție clară, Elena Lasconi a dat un răspuns vag, evitând să se pronunțe în mod direct asupra subiectului.
„Ăăă. Da, eu nu… Și de când sunt primar, impozitele, dacă vă referiți la impozitele pe clădiri și terenuri ale oamenilor, nu, dar pe partea economică noi susținem cota unică, sută la sută”, a spus ea.
Reporterul a insistat, clarificând că întrebarea se referea la impozitul global pe gospodărie, care vizează veniturile familiilor, nu impozitele pe clădiri și terenuri.
„Impozitul global pe gospodărie”, a precizat Cătălina Mănoiu.
Cu toate aceste lămuriri, Lasconi a răspuns scurt: „V-am comunicat”.
Cătălina Mănoiu a continuat să sublinieze diferența, exprimând clar: „Ne-ați spus despre clădiri. Asta înseamnă veniturile familiilor.” Cu toate acestea, Lasconi a evitat să ofere un răspuns direct, dovedind că nu era pregătită să abordeze un subiect sensibil și important.
Lasconi devine avocatul acuzaților
Elena Lasconi a vorbit şi despre prezența unor candidați cu probleme în justiție pe listele USR, făcând referire la fostul primar de la Sectorul 1, Clotilde Armand.
Lasconi a reiterat că, potrivit legii, oamenii aceştia sunt nevinovaţi, deocamdată şi aşa cum spune legea, până când nu există o sentinţă, pornesc de la premisa că persoana este nevinovată. Aceasta a subliniat că partidul a stabilit o politică prin care oricine primește o condamnare în primă instanță este obligat să demisioneze din funcțiile publice și să fie exclus din partid.
„Eu cred că într-o Românie normală, atunci când este începută urmarea penală de un procuror, am avea nevoie şi de părerea unui judecător”, a spus Lasconi. \
Ea a insistat că decizia Biroului Național al USR este una clară și unanim acceptată, specificând că se dorește implicarea instanței pentru a garanta un proces echitabil.
Critica adusă PSD și PNL pentru ipocrizie
Lasconi a lansat critici la adresa partidelor PSD și PNL, acuzându-le de ipocrizie în ceea ce privește candidații cu probleme penale.
„Tot ce se întâmplă acum nu arată altceva decât o mare ipocrizie, pentru că ştim cu câţi penalii au defilat şi PSD şi PNL. Ok, îi scoate de pe listele de la Camera Deputaţilor şi de la Senat şi după aceea îi pune bine mersi prin diferite agenţii, prin diferite consilii de administraţie, pe bani mai buni. Nu se va întâmpla absolut nimic. Ei nu schimbă. Ştiţi cum e, lupul schimbă părul, dar năravul ba.
Noi am decis că asta trebuia să trasăm o linie roşie, să vedem exact unde ne situăm şi să ştiţi că astăzi avem şi comitet politic şi de asemenea voi introduce şi în comitetul politic acest punct, pentru a fi foarte clare lucrurile”, a precizat ea.
Aceasta a afirmat că, deși aceste partide par să înlăture candidații problematici de pe listele electorale, aceștia sunt ulterior „răsplătiți” cu funcții bine plătite în diverse agenții sau consilii de administrație.
Președinta USR a menționat că, în ciuda aparențelor, schimbările nu sunt reale și că persoanele cu probleme penale rămân active în structurile de influență.
Reguli stricte în cadrul USR privind candidații cu probleme legale
Lasconi a adăugat că USR a stabilit reguli clare privind persoanele care au probleme cu legea, menționând că orice membru al partidului care primește o sentință în primă instanță trebuie să renunțe la funcțiile publice. Ea a explicat că partidul nu așteaptă o sentință definitivă pentru a lua măsuri, ci acționează în momentul în care există o condamnare inițială.
„Pentru că oamenii aceştia sunt nevinovaţi, deocamdată şi aşa cum spune legea, până când nu există o sentinţă – şi noi am făcut mai mult de atâta, am spus că nu aşteptăm o sentinţă definitivă şi revocabilă, ci dorim ca în momentul în care există o sentinţă în primă instanţă, dar trebuie să avem şi părerea unui judecător, atunci vom face lucrul acesta. Până atunci, pornim de la premisa că persoana este nevinovată”, a mai spus Lasconi.
Aceasta a subliniat că USR a tras o linie roșie clară în privința integrității, pentru a se diferenția de celelalte partide.