Elena Lasconi, gafă la dezbaterea prezidențială
Postul de televiziune Digi24, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a organizat o dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale programate pentru 24 noiembrie.
La eveniment au fost invitați toți candidații, însă doar șase au răspuns pozitiv: Elena Lasconi (USR), George Simion (AUR), Mircea Geoană (independent), Ludovic Orban (Forța Dreptei), Cristian Diaconescu (independent) și Kelemen Hunor (UDMR). Liderii principalelor partide, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL), nu au participat.
Dezbaterea a abordat, printre altele, subiecte precum securitatea națională, politica externă și posibile soluții pentru conflictul din Ucraina.
Articolul 5 din Tratatul NATO
Elena Lasconi a adus în discuție activarea articolului 5 din Tratatul NATO, susținând că acest articol nu a fost niciodată încălcat și că trebuie privit cu atenție în contextul sprijinului pentru Ucraina. Totuși, afirmația sa a fost inexactă, deoarece articolul 5 a fost activat în 2001, după atacurile teroriste din 11 septembrie asupra Statelor Unite.
„O situație extrem de periculoasă ar fi articolul 5 care nu a fost niciodată încălcat de când există NATO. Trebuie să privim cu mare atenție ce se întâmplă în Ucraina și Moldova și să sprijinim Ucraina și să alocăm acel procent din PIB pentru apărare”, a spus Elena Lasconi.
Mircea Geoană, candidat independent și fost diplomat, a intervenit pentru a corecta această afirmație.
„Cu regret vă spun articolul 5 a fost activat o singură dată pentru SUA, când au fost atacurile din 11 septembrie, iar ca noțiuni de securitate națională, nu cred că sunteți pregătită”, a spus Mircea Geoană.
Candidații la prezidențiale, despre pacea în Ucraina
Un subiect sensibil al dezbaterii a fost întrebarea adresată candidaților despre ce ar alege între o pace condiționată de dezmembrarea Ucrainei și continuarea războiului.
Mircea Geoană a subliniat că, deși Ucraina ar putea să nu recupereze toate teritoriile pierdute, soluția ar trebui să garanteze suveranitatea și securitatea pe termen lung.
„E evident că Ucraina nu are resurse să recupereze tot teritoriul pierdut. E aceea de a găsi formule ca Ucraina, chiar cu teritoriu cedat să rămână un stat suveran și să nu ne trezim cu Rusia din nou atacând. Ucraina să obțină pace și suveranitate”, a spus Geoană.
Kelemen Hunor a fost categoric împotriva dezmembrării Ucrainei, argumentând că aceasta ar însemna o victorie pentru Rusia, cu riscuri directe pentru securitatea României.
„Dezmembrarea Ucrainei înseamnă că a învins Rusia și nu cred că Trump poate începe cu o înfrângere, plus pentru noi înseamnă că Rusia ar veni spre noi. În niciun caz nu se poate face fără ucraineni, fără acordul lor”, a spus Kelemen.
Elena Lasconi a respins vehement ideea de cedare de teritorii, afirmând că aceasta ar încuraja agresiunea lui Vladimir Putin. De asemenea, ea s-a întrebat „dacă Doamne ferește România ar fi atacată, domnul Geoană ar ceda o parte din România?”
„Nu, nu este o soluție cedarea de teritorii și asta e marea diferență între mine și alți politicieni care stau drepți și nu drept. Dacă Ucraina va ceda teritorii, Putin nu se va opri. El nu trebuie încurajat să se înarmeze mai mult”, a spus Lasconi.