PSD nu se va implica în alegerile prezidențiale
„Este o decizie înțeleaptă de a nu îndemna într-o parte sau în alta, mai ales că am văzut că suntem într-un moment în care asemenea îndemnuri pot avea efecte contradictorii”, crede purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.
Referitor la formarea tandemului politic Ciolacu (PSD) – Bolojan (PNL), el crede că tandemul anterior (format între Ciolacu și Ciucă) „a fost un experiment care a funcționat.”
„Repet, iarăși vorbesc în nume personal, nu s-a discutat absolut despre guvernare, dar nu pot să nu spun că un fenomen pe care lumea îl privea cu îndoială la momentul respectiv, și anume această rotativă, a funcționat. Din păcate n-a funcționat până la capăt pentru că am avut colegi care au considerat că o altă strategie e mai bună. Orice este posibil.”
În ceea ce privește o majoritate formată din PSD, PNL, USR și UDMR, Lucian Romașcanu a specificat că, în principiu, „a face un guvern de un asemenea tip, cu o asemenea componență, ar însemna ca opoziția să rămână integral în mâna celor din blocul suveranist, iar acest lucru nu este sănătos deloc pentru democrație.”
„Probabil că cineva va trebui să-și asume dintre partidele pro-europene rolul de partid de opoziție. În principiu, fără PSD, e foarte greu să se construiască un guvern. Dar toate scenariile sunt pe masă în acest moment. Repet, nu există o decizie politică decât aceea de-a negocia majorități în Parlament în acest moment”, a adăugat el.
PSD nu o va susține nici pe Elena Lasconi, dar nici pe Călin Georgescu
Declarațiile surprinzătoare ale purtătorului de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, au stârnit rumoare în rândul opiniei publice. Întrebat despre poziția PSD-ului față de controversata finală Georgescu-Lasconi, acesta a arătat cu degetul spre un fenomen neobișnuit: „Nici cei care l-au ales nu știau exact dacă l-au ales pe Călin Georgescu sau pe George Călinescu.”
„Nu ştiu să fie existat asemenea tip de contacte. Cum aţi văzut, nici cei care l-au ales nu ştiau exact dacă l-au ales pe Călin Georgescu sau pe George Călinescu. Nu este o finală prezidenţială care să mulţumească integral pe toată lumea, dar până la urmă ăsta este votul celor care s-au prezentat la urne şi nu avem a comenta.
Deciza este clară. Nu e vorba nici de susţinere, nici de a fi contra. Nu ne pronunţăm la nivelul conducerii în ce parte să meargă alegătorii. (..) Noi am rugat alegătorii Partidului Social-Democrat, care astă vara au fost vreo 3.200.000 să voteze în favoarea candidatului Marcel Ciolacu şi au venit 1.700.000 şi restul, după cum s-a văzut, şi mare parte din electoratul PSD, a votat în altă parte.
Doamna Lasconi a avut 2.000.000 de voturi la prezidenţiale şi la Parlament a luat cu 638.000 de voturi mai puţin. Atunci, decât să intri într-o zonă care poate avea efecte pe care nu le poţi anticipa, cred că cel mai bine este ca alegătorii să se documenteze”, a spus el.
Elena Lasconi și Marcel Ciolacu, întâlnire decisivă pentru viitorul României
Într-un context politic din ce în ce mai tensionat, două dintre cele mai importante figuri ale scenei politice românești – Elena Lasconi (USR) și Marcel Ciolacu (PSD) – se vor întâlni astăzi, 3 decembrie 2024, în urma unor conversații telefonice intense. Potrivit unor surse apropiate situației, cei doi lideri politici au decis să continue discuțiile față în față.
În cadrul unui interviu recent, Marcel Ciolacu a reamintit tuturor că alegerile prezidențiale vor fi o alegere exclusiv a românilor, fără nicio recomandare din partea PSD.
„Românii trebuie să decidă singuri ceea ce e mai bine pentru ei”, a spus el, punând accent pe independența alegătorilor și pe responsabilitatea fiecăruia de a-și alege viitorul.
În același timp, Elena Lasconi a adus un nou val de optimism și unitate, afirmând că românii au decis deja formarea unui guvern de uniune națională.
„Este momentul să lăsăm deoparte orgoliile și să punem România pe primul loc. Avem nevoie de un guvern care să reflecte voința poporului, cu PSD, PNL, USR și UDMR la masă”, a spus ea.
Ea intenționează să facă primul pas în dialogul cu PSD, fără a se lăsa influențată de orgolii politice.
„Acum nu mai vorbim despre partide, ci despre România. Este despre viitorul copiilor noștri și al tuturor celor care speră într-o schimbare pozitivă.”
Deși discuțiile cu Marcel Ciolacu sunt iminente, România are nevoie nu de un „liant” politic, ci de „oameni de stat” care să conducă țara pe un drum pro-european și pro-NATO. O abordare ce ar putea aduce schimbări semnificative în arhitectura politică a României în perioada următoare.
Marius Budăi, mesaj înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale: „PSD va fi arbitru, nu parte din spectacol!”
Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, Marius Budăi face apel la echilibru și stabilitate, subliniind că, deși PSD nu mai are un candidat în finală, rolul său nu este de a se alinia niciuneia dintre cele două mari forțe politice aflate în cursa finală.
„Gândiri și gânduri înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale!
În primul rând, cred că alegătorii și-au format deja destul de clar opțiunea și nu este nevoie să vină cineva să le spună pe cine să pună ștampila.
În al doilea rând, PSD nu mai are candidat în turul 2. Deci, sarcina de a-i convinge pe cetățenii români să le acorde votul revine celor care s-au calificat în finală.
Nu în ultimul rând, cred că misiunea principală a #PSD pentru următoarea legislatură va fi de a asigura echilibrul pe scena politică între cele două curente politice care s-au prefigurat în aceste alegeri (unul progresist și unul suveranist).
A ne pronunța acum în favoarea unuia dintre candidații acestor două curente ar însemna să ne pronunțăm împotriva celuilalt și nu cred că acest lucru este bine pentru România. România a trecut în ultimii 20 de ani prin foarte multă dezbinare și eu cred cu tărie că trebuie să punem capăt acestui lucru. Țara noastră are nevoie de echilibru și stabilitate.
Aceasta este misiunea #PSD pe care, eu personal, nu cred că o putem îndeplini dacă vom adopta o poziție partizană față de oricare dintre cele două blocuri politice. Vom fi un arbitru înțelept, care însă își va promova propriul program pentru care ne-au votat cetățenii.
Sunt convins că simpatizanții PSD știu foarte bine cu cine vor să voteze!”, a scris el, marți, pe Facebook.
Criza politică din România! PNL pregătește negocieri decisive pentru un guvern de uniune națională
Tot astăzi s-a desfășurat o ședință crucială la sediul PNL, unde s-au discutat posibile alianțe pentru viitorul guvern al României. După ce PSD și PNL au câștigat alegerile parlamentare, însă cu o majoritate extrem de fragilă, totul este pus sub semnul întrebării, iar negocierile vor fi mai dificile ca niciodată.
Potrivit unor surse politice din interiorul partidului politic, Ilie Bolojan a fost desemnat să negocieze formarea unui guvern de uniune națională. Cu toate acestea, până acum nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește numele viitorului premier, iar incertitudinea este mai mare ca niciodată.
În ciuda faptului că PNL și PSD se află în fruntea ierarhiei politice, rezultatele alegerilor parlamentare au adus o mare surpriză. AUR, chiar dacă a obținut locul 2, a reușit să dubleze numărul de aleși și va avea un cuvânt greu de spus în viitorul Parlament.
Cum se împart mandatele în noile camere ale Parlamentului?
În Camera Deputaților, PSD domină cu 110 aleși, urmat de PNL cu 93, dar AUR nu stă deloc rău, cu 33 de deputați, aproape dublu față de numărul lor anterior. Noua distribuție a mandatelor în Camera Deputaților arată astfel: PSD – 86, AUR – 64, PNL – 50, USR – 40, SOS – 27, UDMR – 22, iar POT – 23.
În Senat, PSD rămâne lider cu 47 de senatori, dar AUR este pe urmele lor, cu 14 senatori, în timp ce PNL are doar 41. În Senat, PSD se află pe primul loc cu 37 de mandate, dar AUR urcă pe locul 2 cu 28 de senatori, urmat de PNL cu 22, iar SOS și POT își fac loc și în această cameră.