Un exemplu în acest sens este și legea privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la instituțiile financiare nebancare, abuzurile lor fiind îndelung semnalate de români. Mai mult, colegul de partid al doamnei Lasconi, Claudiu Năsui, s-a poziționat de partea IFN-urilor.

Poziția deputatului USR, Claudiu Năsui, față de legea inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir de protejare a românilor în fața abuzurilor și de asigurare a condițiilor de împrumut echitabile, a fost punctul de plecare pentru întrebarea formulată de Cosmin Nedelcu.

”Jurnaliștii din România au relatat tot felul de cazuri de credite false, contracte fictive și înșelăciune în ceea ce privește IFN-urile, adică Instituțiile Financiare Nebancare, care-ți dau credite și cu buletinul. În martie anul acesta, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care dobânzile să fie plafonate, iar Claudiu Năsui, colegul doamnei Lasconi, s-a opus proiectului, spunând că dacă IFN-urile vor dispărea, atunci oamenii vor apela la cămătari. Dumneavoastră sunteți de aceeași părere? Care este poziționarea? Veți sprijini măsurile împotriva IFN-urilor?”, au fost întrebările adresate Elenei Lasconi.

Lasconi: ”Nu aș putea să spun că am la priorități asta cu IFN-urile”

Elena Lasconi a evitat un răspuns direct și, înainte de a-și canaliza discursul pe alte subiecte colaterale, s-a rezumat la a spune că ”pentru asta ar trebui să din nou să stăm la masă cu oamenii care se pricep la domeniul acesta și cu societatea civilă. Și știu că aici există mulți, sunt toți din societatea civilă și sunt mult mai activi pentru că mulți dintre ei lucrează în ONG-uri și cred că ar trebui luat o decizie înțeleaptă. Eu în momentul de față, nu aș putea să spun că am la priorități asta cu IFN-urile. Nu văd asta”.

Ulterior, la insistențele lui Cosmin Nedelcu, a demonstrat că lipsa unei poziții clare are la origine faptul că, și de această dată, Lasconi nu stăpânește subiecte legate de problemele reale ale românilor, lucru deloc onorant pentru un candidat la prezidențiale. De altfel, prezidențiabila a sfârșit prin a puncta chiar beneficiile pe care legea le aduce celor care apelează la IFN-uri pentru a accesa credite.

”Eu cred că dacă ai o idee bună, ca întreprinzător, de exemplu, și îți dorești să iei un credit, sau ca cetățean, îți dorești să apelezi la un credit, ar trebui să fie condiții avantajoase pentru acești oameni, pentru că în momentul de față cred că suntem și cu dobânzile la un nivel foarte mare. M-aș bucura să găsim toate metodele prin care să îi sprijinim pe români, nu să îi încurcăm…

Deci dacă ar funcționa instituțiile statului și la prima păcăleală ar dispărea, atunci lucrurile ar sta altfel. Dar dacă românii sunt păcăliți și asta este sursa prin care îi păcălesc pe români, eu nu sunt de acord ca românii să fie păcăliți. Deci am o poziționare”, a spus Elena Lasconi.

PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.

CMF 31240010