Elena stefan a lucrat in invatamantul de stat timp de 26 de ani: a fost educatoare 12 ani si invatatoare alti 14 ani. Anul trecut insa a avut curajul sa faca primii pasi spre mediul privat si nu ca simplu angajat, ci direct ca patron al unei gradinite de copii. „Eu m-am gandit din 90 sa lucrez pe cont propriu, dar mi-a fost teama ca nu voi reusi sa strang suficienti bani pentru a incepe. Anul trecut am facut un efort si am pornit. Ne-a fost foarte greu, pentru ca spatiul din vila este inchiriat si a trebuit sa platim chiria in avans si nu am avut bani sa ne facem reclama”, marturiseste Elena stefan.
Gradinita Melba apartine sotilor stefan si in luna octombrie a anului trecut, cand s-a deschis, avea in ingrijire un singur copil, iar chiria pentru spatiul de la parterul vilei in care-si desfasura activitatea era de 300 de dolari pe luna. Pentru ca fusese nevoie sa dea chiria in avans pe sase luni si sa investeasca in dotarea gradinitei – mobilier special (masute, scaunele, dulapioare, cuiere), jucarii si material didactic. Elena stefan nu mai avea bani si de reclama si a fost greu sa adune copiii. In timpul iernii frecventau gradinita doar doi-trei copii. In primavara, cand familia stefan a reusit sa mai stranga bani, gradinita a fost promovata prin construirea unui site propriu pe Internet, www.melba.ro, iar apoi prin fluturasi speciali, frumos colorati, care au fost pusi in cutiile postale ale locuitorilor din zona Tineretului, acolo unde functioneaza gradinita. Rezultatele au inceput sa se vada: gradinita are in acest moment zece copiii, iar pentru toamna s-au inscris inca douazeci de prescolari. Pentru ca o parte dintre cei care veneau sa-si inscrie copiii intrebau daca transportul este asigurat si daca vine cineva sa le ia prichindeii de-acasa, sotii stefan au cumparat un microbuz la mana a doua, l-au vopsit intr-o culoare vie si au desenat pe acesta personaje din desene animate si au scris numele gradinitei.
La succesul unei gradinite particulare contribuie, in primul rand, facilitatile suplimetare oferite in comparatie cu o gradinita de stat. In afara de faptul ca incaperile unde isi desfasoara activitatea trebuie sa fie decorate si mobilate special, cat mai atractiv, trebuie ca si serviciile personalului angajat (obligatoriu calificat, cu diplome atestate de Ministerul Educatiei) sa fie cat mai complexe. De exemplu, la Melba copiilor li se asigura o masa de pranz, gatita de o bucatareasa priceputa, lectii de calculator, coregrafie (vine un profesor special pentru ora de dans), actorie, muzica, pictura, intensiv engleza si germana, inot (de doua ori pe saptamana, vara, copiii sunt dusi cu microbuzul la bazinul Lia Manoliu).
La aniversari, copiilor li se organizeaza petreceri si sunt dusi organizat la muzee si spectacole la teatrul de papusi. Parintii copiilor platesc 100 de euro pentru un program scurt (de la 8,00 la 13,00) sau 150 de euro pentru toata ziua (8,00-16,00), tarife care sunt cu 50-60% mai mici decat cele practicate de alte gradinite similare.
Melba ingrijeste copiii tot timpul anului si nu are vacante de iarna sau vara. Afacerea merge din ce in ce mai bine. In acest moment, doamna stefan are o angajata permanent, o educatoare si colaboratori profesori de specialitate (dans, muzica si desen) si un medic care face vizite la cerere. In toamna, vor fi angajate alte trei educatoare permanente, pentru viitoarele grupe la care s-au inscris prescolari.
Pentru ca numarul copiilor creste permanent, sotii stefan au inchiriat si restul vilei si se gandesc ca sa-si diversifice activitatea de anul viitor. In primul rand, Elena stefan va infiinta doua grupe speciale de prescolari – una cu vorbire in limba engleza si una in limba germana si peste un an-doi se gandeste sa infiinteze si o scoala particulara.
Cheia succesului
Calitatea serviciilor conteaza foarte mult in acest mediu, deosebit de sensibil. Parintii fac orice pentru copiii lor si dau suta de euro pe luna, dar trebuie ca apoi copiii sa se simta bine si sa vina cu drag la gradinita. „Cea mai buna reclama ne-o fac parintii multumiti. Copiii se aduc unii pe altii: noii clienti sunt fie fratiori, prieteni, vecini sau chiar parteneri de joaca in parc”, afirma Elena stefan.
Pasii pentru pornirea in afacere
Investitii
Pentru a deschide o gradinita este ideal sa ai o vila in proprietate, pentru a nu plati chirie. In cazul in care trebuie sa pornesti intr-un spatiu inchiriat, tarifele sunt intre 300 si 500 de dolari/luna in Bucuresti si 150-300 in restul oraselor tarii, pentru suprafete minime. Pentru gradinite cu servicii integrate trebuie prevazuta nu numai cate o incapere unde sa-si faca lectiile si sa se joace fiecare grupa de copiii (de maximum zece prescolari), ci si loc pentru luat masa, bucatarie pentru gatit pranzul acestora.
Intr-o gradinita particulara, un copil vine de acasa doar cu papuceii de schimb si imbracamintea de pe el. De aceea, o investitie serioasa (4.000-5.000 euro) este mobilarea si utilarea spatiilor, cumpararea de jucarii si material didactic (plastilina, creioane colorate etc).
Un microbuz pentru transportul copiilor este necesar. Pretul lui poate porni de la 3.000-4.000 de euro, la mana a doua, si poate ajunge la 10.000-13.000 de euro, unul nou.
Angajati
Trebuie personal calificat, cu diplome de absolvire a institutiilor specializate, care sa urmareasca riguros programa impusa de Ministerul Educatiei (si pentru gradinite, nu numai pentru scoli!).
Context de piata
Din ce in ce mai multi parinti isi indreapta atentia spre gradinitele particulare, iar numarul acestora este inca mic fata de cerere. Daca serviciile sunt bune, parintii le recomanda altor parinti si numarul copiilor creste progresiv.