Elena Udrea a petrecut trei ore cu fiica sa la la Mănăstirea Ghighiu. Nu a avut permisie!
Elena Udrea a ieșit zilele trecute din penitenciar pentru a se întâlni cu fiica sa. Fostul ministru a petrecut trei ore cu fetița, la Mănăstirea Ghighiu, situată la câțiva kilometri de Ploiești.
Cea care a oferit mai multe informații despre revederea dintre mamă și fiică a fost chiar avocata fostului politician. Aceasta susține că, de fapt, nu s-a obținut permisie, ci totul s-a petrecut printr-o campanie a penitenciarului.
„Nu s-a obținut o permisie, dar a fost o campanie organizată de Penitenciarul de femei Târgșor pentru mai multe deținute. S-au deplasat la Mănăstirea Ghighiu și acolo au petrecut trei ore alături de copiii lor.
A fost o întâlnire emoționantă, a fost sub supraveghere, bineînțeles, parte de trei ore au avut pază chiar dacă cred că au fost deținute din regimul de executare deschis, dar toate trebuiau păzite”, susține avocata.
Avocata Silvia Uscov a povestit că despărțirea dintre mamă și fiică este foarte dureroasă. La finalul celor trei ore petrecute cu copiii, toate mamele, inclusiv Udrea, au plâns. Chiar și avocata recunoaște că nu a mai auzit de astfel de evenimente și campanii.
„S-au jucat cu copiii, au petrecut ceva timp de calitate în afara penitenciarului. E adevărat că despărțirea a fost foarte dureroasă. Chiar am vorbit cu doamna Udrea, clienta mea, și toate mamele au plâns la final, după ce s-au despărțit de copiii lor.
Eu nu am cunoștință să se mai fi organizat astfel de evenimente, astfel de campanii de a se apropia de familii și în acest mod. Mă bucur să văd astfel de campanii”, a precizat Silvia Uscov,
Avocata notează totuși că acest tip de campanie este destul de frecvent întâlnit în celelalte state ale Uniunii Europene.
„De altfel, eu am spus că la nivelul Uniunii Europene astfel de campanii sunt frecvente pentru ca deținuții să se apropie de familie, de a menține legătura cu familia, tocmai pentru reintegrarea celui condamnat și pentru binele copilului. Este important să aibă părintele cât mai mult alături de el, chiar și în aceste condiții”, a spus avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, pentru Antena 3 CNN.
Președintele FSANP susține că această procedură nu este una comună
Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), a fost invitat într-o discuție live. El a fost întrebat cum de a fost posibil ca Elena Udrea să aibă acest drept. Totodată, președintele a răspuns și la întrebarea cu privire la frecvența cu care se petrec astfel de evenimente.
Cosmin Dorobanțu susține că nu este o practică obișnuită pentru deținute să se întâlnească cu membrii familiei în astfel de locuri. Practica este evitată din cauza riscului de încălcare a regulilor?.
„În mod obișnuit nu se face așa ceva. A mai fost un caz la Penitenciarul Bacău și atunci Administrația Națională a Penitenciarelor a interzis organizarea unor astfel de evenimente pentru că în mod subtil acolo se acordă o vizită între deținut și familie pentru că această activitate este anunțată din timp, iar deținuții își anunță familia și se întâlnesc aproape întâmplător în mănăstire și în mod obișnuit evităm astfel de evenimente, dar nu este niciun capăt de țară că s-a dus doamna Udrea acolo și s-a întâlnit cu fetița ei, că tot cere să se vadă cu fetița ei în afara penitenciarului”, a indicat președintele FSANP.
Dorobanțu a precizat că acest tip de permisii intră la categoria „vocații”:
„Aceasta este o vocație nu este un drept pentru că asta ar însemna ca 30 de zile pe an pușcăriile să fie goale. Legiuitorul nu luat asta în calcul când a făcut legea de executare a pedepselor, însă dacă domnia sa reușește să primească permisiune din penitenciar noi nu ne opunem, este o vocație legală și noi chiar ne-am dori ca deținuții să meargă acasă în vizite la familiile lor și să se întoarcă mult mai abilitați”, a spus Cosmin Dorobanțu.