Elena Udrea a scăpat! Anunțul care cutremură toată România

Udrea

SURSA FOTO: INQUAM Photos, Octav Ganea

La fel ca Elena Udrea, Cristian Boureanu și Bogdan Olteanu, şi alte persoane ar putea scăpa de răspunderea penală foarte curând. Ce urmează în sistemul de justiție din România?

Mai multe persoane ar putea scăpa de răspunderea penală, la fel ca Elena Udrea

La fel ca Elena Udrea, Cristian Boureanu și Bogdan Olteanu, multe persoane ar putea scăpa de răspunderea penală.

„Trebuie să înţelegem că în fiecare zi pe care o petrecem fără a judeca un dosar, un dosar de urmărire penală intră în prescripţie sau un dosar aflat în fază de judecată se prescrie”, a declarat Adrian Cuculis.

Protestul general al grefierilor români are repercusiuni asupra cetățenilor români, multe ședințe fiind anulate în semn de protest. Drept consecință, doar cazurile urgente mai sunt judecate acum. Pentru multe dosare, primul termen a fost programat în anul 2025. Grefierii nu vor renunța la proteste până când nu vor primi salariile restante. Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Justiției, valoarea restanțelor se ridică la aproximativ trei miliarde de lei.

Vă amintim că, anul trecut, o modificare a Codului Penal a eliminat posibilitatea procurorilor de a opri prescripția prin introducerea de noi probe, conducând la clasarea a circa 5.000 de dosare penale într-un singur an din cauza duratei prelungite de judecată. Astfel că unele persoane au scăpat de răspunderea penală și de pedeapsa cu închisoarea.

„Noi vom lua ample forme de protest şi vom intra inclusiv într-un blocaj la nivel naţional prin oprirea activităţii în instanţe şi în parchete”, a declarat, sâmbătă, Liderul Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, relatează Observator Antena.

Cristian Boureanu (SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
Bogdan Olteanu (Inquam Photos / Alexandru Busca)

Ce este răspunderea penală?

În România, răspunderea penală reprezintă obligația individului de a suporta consecințele juridice ale săvârșirii unei infracțiuni. Aceasta implică faptul că o persoană care încalcă prevederile legale prevăzute în Codul Penal român poate fi trasă la răspundere penală și supusă sancțiunilor corespunzătoare.

Răspunderea penală presupune, în general, că o persoană să fie judecată într-un proces penal, iar dacă este găsită vinovată, să fie pedepsită în conformitate cu legea. Pedepsele pot varia de la amenzi și muncă în folosul comunității la închisoare, în funcție de gravitatea infracțiunii comise.

Sistemul de răspundere penală din România este reglementat în principal de Codul Penal, care stabilește infracțiunile și pedepsele aferente. De asemenea, procedura penală este reglementată de Codul de Procedură Penală, iar instanțele judecătorești, în special Înalta Curte de Casație și Justiție, au un rol crucial în procesul de aplicare a răspunderii penale.

Este important să menționăm că conceptul de răspundere penală variază în funcție de jurisdicție și este supus unor legi și proceduri specifice fiecărui stat.